Katastrofal skolestart – vellykket debut

Henriette T. Osnes (Foto: : Julie Pike)

Henriette T. Osnes med leken barnebok-debut.

Denne uken står det mange skolestartere i skolegårder over hele vårt langstrakte land. Finstasen er på, håret gredd og flettet, og spenningen står i høygir. Men det er nok ingen av dem som vil få en så katastrofal første dag som Une.

Henriette T. Osnes bok om Unes skolestart bærer kanskje bokhøstens lengste tittel. Den fungerer også, i denne sammenheng, fint som et handlingsreferat. Tittelen er altså: Une og skolestarten – som ikke går helt etter planen grunnet store doser uhell, alvorlige sykkelproblemer og et enormt dyr som egentlig ikke hører til på land.

Det som starter som en helt vanlig første skoledag for Une, utarter til en absurd dag med store dyr og vanskelige lærdommer.

                                                    Godt med museforteller


Henriette T. Osnes:
Une og skolestarten
Barn og ungdom
Aschehoug
89 sider

Henriette T. Osnes arbeider som illustratør og grafisk designer, og har vunnet Visueltprisen flere ganger for sitt arbeid. I 2021 utga hun boken Den lille boken om den store døden (Træsh) – men denne høsten kommer hennes første barnebok.

Og det er en svært leken barnebok-debut, med god humor, som vil gi både barn og voksne god trening for smilemuskelen.

I den merkelig-absurde, og tidvis lettere forvirende, fortellingen, er det godt å ha en talende mus som fortellerstemme, som kan lose leseren gjennom historien. Innimellom oppleves fortellingen litt for heseblesende og ustrukturert – men den reddes inn igjen av en god dose ironi.

Une og skolestarten er som en Tegnehanne-bok for et yngre publikum.

Lekent uttrykk

I illustrasjonsstilen går assosiasjonen i retning en annen forfatter, Mari Kanstad.

Der Kanstads stil ofte er sammenliknet med kunstneren Matisse, kan det samme sies om Osnes.

Det er en livlig fargebruk, og et lekent uttrykk. Kombinert med grove skisser og store illustrasjoner, er hver side i boken en liten fest.

Une hadde kanskje en katastrofal skolestart, men Osnes’ barnebokdebut er til gjengjeld svært vellykket. Boken passer godt som et supplement til de mer «seriøse» bøkene om emnet – et humoristisk avbrekk, om du vil. Og kanskje kan den være med på å ufarliggjøre spenningen rundt den store dagen.

Og så får vi håpe ingen skolestartere opplever en like hektisk første skoledag som Une – og at alle norske barneskoler er fri for blåhvaler i veggene.

NORA STEENBERG