Jürgen Klopp, Louis C.K og Tuva

Dersom markedssjef Raymond Vik i Kagge forlag fikk velge er dette de han ville invitert til et sommermåltid.

Selv om sommeren er fylt med mye morsomheter for Raymond, gleder han seg nok aller mest til høsten. Ikke bare er det bokhøst i år igjen, men det er også duket for engelsk fotballsesong.

Som Liverpool-fan blir det en spennende sesong når Jürgen Klopp leder laget i sin andre fulle sesong. Liverpools vinnersjanser ville ha økt dersom Raymond hadde fått spist middag med Klopp denne sommeren…

Hvor tilbringer du ferien?

Ganske mange steder! I løpet av juli blir det overnatting på hytte i Åros, Nesodden, Tjøme, Søndre Hallangen og Kristiansand. I den rekkefølgen. Det blir også tid til en uke på Island, inkludert et hjemmebesøk hos Yrsa Sigurdardottir i Reykjavik.

Ferie med eller ferie fra bøker?

Helt klart med.


OPPVASKMASKIN: Raymond tar oppvasken på hytta, og det med et smil.

 

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

Jeg leste den i høst, men vil gjerne fremheve kollega Marie Auberts novellesamling Kan jeg bli med deg hjem. En perfekt bok selv i hektiske ferier. Øverst i bunken er manus på bøker vi utgir til høsten, og den preges av forlagets nye satsing på oversatt skjønnlitteratur, for der ligger De åtte fjellene av Paolo Cognetti som nylig vant den italienske versjonen av Brageprisen, og den bejublede bestselgeren Den underjordiske jernbanen av Colson Whitehead. Jeg skal også lese Svartmaling. Kriminelle bygger Norge av Einar Haakaas som er den første hardtslående og potensielt dagsordensettende dokumentaren vi utgir til høsten.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

Jeg har akkurat spist på Sonja Lees restaurant Villa Malla på Filtvet, og buffeten hadde det meste jeg kan like: grillet kjøtt, fersk focaccia, hummus, oliventapenade og pesto, og masse salat og frukt. Det eneste som manglet var reker.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

Liverpools trener Jürgen Klopp. Han liker øl, ler masse og virker som en skikkelig hyggelig kar. Fire til bords er perfekt, så da inviterer jeg også Louis C.K. som er svært morsom og en flink tv-serieskaper, samt kollega Tuva Ørbeck Sørheim for hun skaper god stemning i ethvert selskap (og ville gitt meg tyn hvis jeg bare valgte menn til bords).

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

Den økte satsingen på sakprosa både i forlag og bokhandel. De største forlagene har i det siste ansatt nye, flinke folk, og de kommer til å utfordre Kagge og Stenersen som landets største på norsk sakprosa. It’s on.

… og hvem Bok-Norge ville du helst gitt en brennmanet? 

Jeg kommer ærlig talt ikke på noen.

Du som er Liverpool-fan: Hva må til for at Liverpool vinner serien i år?

Den nevnte middagen med Jürgen Klopp ville nok gjort susen …

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

Snekret sammen en Boklov à la Raymond.

Hva  en god sommerferie inneholde?

Det viktigste er å finne balansen mellom nye opplevelser og det å kunne slappe helt av.

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

«Kan du fortelle om alle bøkene dere utgir til høsten?» er for opplagt, så jeg går heller for: «Kan du fortelle om den gangen du møtte Nelson Mandela?».