Sommer med ball og bok

Det har gått i ball for Jan-Frode Brenna-Hansen i sommer, før familien trekker sørover. Sommerværet i Nord-Europa stoler de ikke på.

DAGENS SOMMERGJEST: Jan-Frode Brenna-Hansen, salgs- og markedssjef i Gyldendal.

Hvor tilbringer du ferien? 

– Ferien er lagt opp etter barna sine fritidsinteresser kan man si. Først en uke på verdens største håndballturnering i Gøteborg, Partille Cup. Deretter en uke på en stor og internasjonal fotballturnering i Fredrikshavn, Dana Cup No.1. Etter dette samler vi inn barna fra skoler og liggeunderlag for å suse ned til Utrecht i Nederland for å se åpningskampen i EM i fotball og derfra til Tyskland i en liten uke hos familie før jeg må jobbe noe dager. Deretter avslutter vi med en uke på Kreta for å sikre oss litt sol og varme. Ferie i Nord-Europa har jeg mistet troen på værmessig.

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Ferie uten bøker hadde ikke vært en like fin ferie. Så det må bli med og i år blir det på Kindle for det meste. Den egner seg faktisk godt på stranden også, noe som hele tiden har vært mitt motargument mot lesebrett.

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år?

– Det må bli De som faller av Noah Hawley. Det var lett å peke ut denne. Så utrolig deilig og tilfredsstillende å lese noe så velskrevet og spennende av en prisbelønt produsent og forfatter. En stilist med fantastiske språkbilder. Boka er veldig spesiell og noe helt annet enn tradisjonell krimfortelling og dramaturgi. Håper han fortsetter å skrive bøker!

Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– I sommer skal jeg lese Sapiens: en kort historie om menneskeheten av Harari. Kanskje jeg blir litt klokere også i sommer. Etter det skal jeg lese en rekke manus som vi kommer med til høsten. Blant annet Katharina-koden av Jørn Lier Horst og Den som ser av Herbjørg Wassmo. Det blir stas å gi ny bok om Dina og slekta. Rett og slett en begivenhet.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 

– Blåskjell og prosecco er smak av sommer.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Tror det må bli min gamle sjef i Narvesen, bladkongen Gunnar Farstad. Et utrolig klok og frittalende mann. Alt for lenge siden nå.

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

– At De usynlige av Roy Jacobsen ble nominert til Man Booker International Price 2017. Boka burde så vunnet den prestisjetunge og litterære prisen. Ellers gleder jeg meg over at Bokdagen ble en suksess med variert og godt utvalg for alle. En viktig dag hvor bransjen kan senke skuldrene sammen med kollegaer fra andre forlag.

… og hvem Bok-Norge ville du helst gitt en brennmanet? 

– Synes ingen har «fortjent» en brennmanet i Bok-Norge for øyeblikket. Det er sikkert ting som kunne vært bedre, men det både leses og selges mer bøker enn noen gang og det er det en grunn til.

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Skaffet bransjen en boklov. Videre så ville jeg lagt til rette for at alle får tilbud om fysisk aktivitet ved å bygge, samt øke, mangfoldet av idrettsanlegg.

Hva  en god sommerferie inneholde?

– Familie, varme, bading i havet, god mat og windsurfing. Omtrent i den rekkefølgen.

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– «Hva tenker du om at Norge er ute av EM i fotball for kvinner?» «Utrolig kjedelig og trist. Nå må NFF øke satsingen på kvinnefotball da vi raser ned på FIFA-rankingen.»