En god latter på kjøpet

- Vitsen er en av de eldste litterære sjangrer som finnes, beslektet med eventyr, sagn og myter. Og vitsen forteller i høy grad noe om både livet og oss selv, mener ukas barnebok-profil Jørn Roeim.

Jørn Roeim er kanskje Norges minst kjente bestselgerforfatter. Han står bak et utall morsomme bøker som har underholdt barn og ungdom i mer enn tjue år. 

Han debuterte i 1987 med boken Som året går. Siden det har han skrevet og redigert flere titalls vitse- og sitatbøker, blant annet Alle-barna-bøkene, som totalt har kommet i opplag på ca 60.000. Han har også oversatt omkring 60-70 bøker, deriblant den populære Grøsser-serien, men også en lang rekke krimbøker. I 1997 og 1998 utkom storsuksessene Barnas store vitseleksikon og Barnas store gåtebok med illustrasjoner av Per Dybvig.

Vårens barnebok byr på vitser, gåter, historier og sprø fakta om dyr i alle fasonger.

 

Forfatter: Jørn Roeim

 

Den-store-sproe-dyreboka

 

Aktuell med: Den store, sprø dyreboka (Gyldendal)

Denne gøyale boka er full av elefanter i trær og kjøleskap, høner som krysser veien, rare jungeldyr, hunder og katter, hamstere på avveie, sleipe kryp du helst ikke vil møte, og mye, mye mer. Underholdning og latter i bøtter og spann!

 

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Jeg arbeider med barns tradisjonslitteratur i form av vitser, gåter etc. Barn liker dyr, og barn liker å le, og hva er da bedre enn en hel bok med gåter, vitser, historier og sprø fakta som bare handler om dyr?

 

Tre barnebok-favoritter: 

– Kenneth Grahame: Det suser i sivet. En klassiker med dyr i rollene!

– Roald Dahl: Matilda. Det er så fantastisk hvordan Matilda oppdager bøkenes verden!>

– Astrid Lindgren: Mio, min Mio. En av de vakreste og mest alvorlige barnebøkene jeg vet om.

 

 

Hvordan jobber du?

Jeg jobber jo med stoff som allerede eksisterer, så for meg handler det om å samle inn og bearbeide. Bøkene mine skal først og fremst underholde, men de fremmer også lesegleden og leseevnen. Vitser og morsomme historier egner seg veldig godt til å knekke lesekoden med. Etter hvert er jeg representert i ganske mange læreverk for skolen.

 

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Jeg leste så mye. Men barnetimeboka fra 1955 om Toya, den foreldreløse jenta som kom til Norge som flyktning, gjorde stort inntrykk. Og den er faktisk aktuell den dag i dag…

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Det hadde jo vært spennende å treffe en så fantastisk person som Pippi Langstrømpe.

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Espen Askeladd, kanskje?

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Det samme som all god litteratur, en fortelling som kan lære oss noe om livet og oss selv. Men vitser er da ikke litteratur, vil noen kanskje si. Å jo da. Vitsen er en av de eldste litterære sjangrer som finnes, beslektet med eventyr, sagn og myter. Vitser ble fortalt rundt leirbål i steinalderen og av hoffnarrene i middelalderen. Og de forteller i høy grad noe om både livet og oss selv. Og så får vi en god latter på kjøpet.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Det må bli Potter, for jeg ville nok trives bedre i Harry Potters England enn på Pippis syv hav.

 

Foto hovedbilde: Rolf M. Aagaard