– Jeg liker egentlig ikke folk

Sophie Elise har en kvart million blogg-lesere på sine beste dager. – Jeg liker egentlig ikke folk, sier bokdebutanten, som test-scorer "Knausgård-høyt" på depresjon.

Sliter du med dårlig selvinnsikt? Da kan personlighetstesten NEO-PI-R kanskje være riktig hjelpemiddel for deg. I går tok Harald Eia og bokdebutant Sophie Elise Isachsen sin tørn.

Det var under Cappelen Damms PULF (Pop Up Litteratur Festival)-arrangement på Nasjonalmuseet at komiker og sosiolog Harald Eia teamet opp med Sophie Elise – en av Norges aller mest kjente bloggere. I snitt har hun 50 000 lesere daglig, på en virkelig god dag kan hun klatre til 250 000. Til høsten er Sophie Elise klar med hva som ble beskrevet som «en analog blogg», altså en bok: selvbiografien Forbilde, som blant annet handler om hennes mørke sinn.

 

eia sophie elise a

SAMMENLIGNER MED KNAUSGÅRD: Sophie Elise og Harald Eia.

 

PULF-arrangementet samlet stinn brakke med et ungt publikum, hovedtyngden lå i 20-åra, som ikke bare var kommet for å høre på Eia og Isachsen. Tidligere på kvelden hadde en rekke forfattere, både ferske navn og etablerte stjerner, lest fra nylig utgitte eller kommende bøker. Det kvinnelige blikket i skrive- og billedkunsten ble også debattert.

 

Ut i ensomheten

Temaet for Harald Eias intervju med debutant Sophie Elise var «veier inn i ensomheten», og han forsøkte å finne svaret på følgende: Hva er det med hennes personlighet som gjør at hun ofte føler seg ensom, hvilke krefter inne i hodet er det som skyver henne ut i ensomheten?

Som et vorspiel til kvelden og den tilstundende bokutgivelsen hadde Sophie Elise tatt personlighetstesten NEO-PI-R, en grundig såkalt Big Five-personlighetstest, hvor hun svarte på 240 spørsmål.

– Det er en anerkjent test, selve gullstandarden innen personlighetsteori, utdyper Harald Eia.

Sammen med Eia gikk Sophie Elise gjennom personlighetstrekkene sine og diskuterte hvilke sjelelige krefter som gjør at hun ofte føler seg ensom. Så var det opp til hver i sær å avgjøre hva som var facts og hva som var fiction i materialet Eia la frem.

 

Grei og unevrotisk

Og hva kom de så fram til? Hovedkategoriene bød kanskje ikke på de store sjokkene: Passe grei og imøtekommende, litt innadvendt, passe åpen for nye inntrykk, ganske unevrotisk, midt på treet hva angår målbevisst jobbing og orden i sysakene.

Det er – som Harald Eia påpeker – i de 30 «underdimensjonene» snadderet ligger. Der antydes det eksempelvis at Sophie Elise er konfliktsky. Det kan hun umiddelbart bekrefte:

– Ja, jeg trekker meg tilbake i konfliktsituasjoner og hater å krangle. Jeg har ikke hatt en uvenn siden jeg var fjorten.

 

sophie elice b

UVENNELØS: Sophie Elise.

 

Konfliktsky og snill

– Er du beskjeden?

– Ja, jeg er en beskjeden person. Jeg synes det er forferdelig å skulle sitte og fortelle om hva jeg selv får til.

Hun oppfatter også seg selv som snill og hjelpsom – og undersøkelsen viser at hun scorer høyt her.

«Jeg føler meg som en slåball som blir kastet mellom for at andre også skal tjene mest penger på meg og jeg vil gjøre alle glad, så jeg sover fem timer på det maksimale og likevel får jeg ikke gjort alt», skriver Sophie Elise selv. Den tråden tar Harald Eia tak i:

– Når du er så føyelig, konfliktsky og snill – er det en risiko for at du brenner deg selv ut?

– Ja det tror jeg absolutt.

 

– Liker ikke folk

– I hvilken grad får du utbytte av å treffe andre mennesker og å snakke med folk – får du kick av det?

– Der scorer jeg lavt, tror jeg. Jeg liker ikke folk, egentlig, sier Sophie Elise lattermildt.

Noe personlighettesten også kunne bekrefte:

– Nei du gjør ikke det, gitt, responderer Eia.

 

 

eia sophie elise c

SIRKLER INN ENSOMHETEN: Sophie Elise og Harald Eia.

 

 

Uheftig og ubegeistret

Sophie Elises stue er heller ikke arena for sydlandsk stemning og elleville jubelscener:

– Hvor glad kan du bli, hvis du for eksempel får masse treff på bloggen?

– Jeg tror det blir veldig dårlig der.

– Du kjenner sjelden noen begeistring?

– Nei

– Riktig, fastslår Eia.

– Herregud. For et tragisk menneske jeg er.

 

Daglig fallskjerm

Men det tar seg betydelig opp i kategorien «spenningssøkende»:

– I hvilken grad oppsøker du intense opplevelser som du får kick av?

– Der tror jeg at jeg kanskje ligger høyt?

– Skyhøyt, kan Eia bekrefte.

– Jeg er veldig spontan. Kanskje fordi jeg ikke får så mange positive følelser når ting går bra på andre områder, så trenger jeg noen ekstra kick?

– Hva får du kick av?

– Jeg kunne godt ha hoppet i fallskjerm hver eneste dag.

 

sophie elise d

IMPULSIV, JAVISST: Sophie Elise Isachsen

 

Depressiv og impulsiv

Etter å ha fastslått at Sophie Elise har en rik fantasi og scorer høyt på verdier og følelser, følger atter en kategori som skiller seg vesentlig ut:

– Hva med depresjon?

– Ja, høyt, kommer det umiddelbart fra Sophie Elise.

– Ja, se så høyt. Knausgård-høyt. Du og Knausgård er ganske like, også der, fastslår Eia og peker på søylene bak seg. – Hvordan arter det seg. Når blir du deprimert?

– Hele tida, tydeligvis. Jeg er jevnt over ganske deppa, sier Sophie Elise og legger til: – Det er en ensom ting å være deprimert.

– Hva med impulsivitet? I hvilken grad gir du etter for fristelser?

– Jeg gir etter for fristelser hele tida og gjør så mye drit på impuls at jeg knapt vet hvor jeg skal starte.

– Helt riktig. I så stor grad at du har den høyeste scoren jeg noensinne har sett på dette spørsmålet, fastslår Eia til latter fra salen.

 

Selv synes Sophie Elise at testen var en lærerik opplevelse:

– Nesten som å være hos en psykolog, med noen åpenbaringer.