Jan Wiese er død

Forlagsmannen og forfatteren Jan Wiese er død, 86 år gammel. Wiese opplevde stor suksess med sin roman «Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede».

Jan Wiese døde lørdag kveld etter lengre tids sykeleie. Familien kunngjorde dødsfallet via Facebook søndag formiddag.

 

Jan Wiese ble født i Bærum i 1928. Han var utdannet siviløkonom, og jobbet i en årrekke som forlagsmann, først som økonomisjef og deretter som forlagsdirektør i J.W. Cappelens forlag. Wiese var også formann i Den norske Forleggerforening fra 1975 til 1978.

 

Formidabel suksess

I 1979 kom hans første bok, Jeg skal til Katnosa i kveld (Cappelen), ut. Dette var en samling fortellinger som ble stående som hans eneste utgivelse frem til han i 1988 pensjonerte seg fra forlagsbransjen for å skrive på heltid. Det resulterte i romanen Kvinnen som kledde seg naken for sin elskede (Gyldendal), utgitt i 1990.

Boken ble en formidabel kritiker- og publikumssuksess, den er utgitt i 17 land og er solgt i over 100 000 eksemplarer bare i Norge. Dagbladet kåret i 2006 Wieses bok til en av de 25 beste norske romanene utgitt etter 1980.

 

Om kunsten og virkeligheten

Historien i boken starter på et middelaldertorv i Italia, hvor en kler en kvinne seg naken for sin elskede. Og den elskede vet å gjengjelde denne kjærlighetserklæringen. Gåten er hvordan denne historien havnet og ble glemt i Vatikanets enorme samling skrifter, hvor den blir funnet av en ensom bibliotekar. Beretninger om underet, om kjærlighet og lengsel, hovmod og fristelse, om kunsten og virkeligheten.

 

0 R UMAX PL-II V1.5 [2] wiese pocket

Jan Wiese. (Foto: Gyldendal Norsk Forlag)

 

«…En fabelaktig debutroman … Det er noe urovekkende ved det å skulle gi seg over. Men for denne romanen kan vi ikke gjøre annet enn kvinnen i boken gjorde. Hun som kledte seg naken for sin elskede,» skrev Kari Bremnes, som da var Aftenpostens anmelder. «…En rigtig perle av en roman,» mente Politikens Søren Vinterberg. «…Det er en nydelig bog, tænksom og klog, tålmodig med menneskers uforstand,» skrev Marie-Louise Paludan i Weekendavisen.

 

Ingen flere romaner

Trass i suksessen, ble det med denne ene romanen. Kort tid etter utgivelsen ble han rammet av slag. Selv om han kom seg igjen, skrev han aldri flere bøker. Wiese etterlater seg fire barn, blant dem Dagbladet-kommentator Andreas Wiese og NRK-veteran Claus Wiese, og til sammen tretten barnebarn, melder NRK.