Italiensk pris til Knausgård

Karl Ove Knausgård er tildelt Malaparte-prisen i Italia

Karl Ove Knausgård ble i helgen tildelt den italienske Malaparte-prisen 2015. Prisen ble første gang utdelt i 1983 til Anthony Burgess og har senere gått til internasjonalt anerkjente forfattere som Isabell Allende, A.S. Byatt og Saul Bellow. Fjorårets pris ble tildelt amerikanske Donna Tartt.

 

Det er altså en prestisjetung pris Knausgård får i Italia. Så langt er de tre første bøkene i romanserien Min kamp utkommet i landet, og ifølge Forlaget Oktober har de høstet svært gode kritikker.

I La Repubblica, Italias nest største dagsavis, skrev litteraturkritiker Leonetta Bentevoglio at Knausgårds språk er «som granitt; presist og kraftfullt. Virkeligere enn virkeligheten».

 

Også priset i Tyskland

Knausgård ble tidligere denne måneden tildelt den tyske Die Welts litteraturpris 2015 for hele sitt forfatterskap.

Min kamp-bøkene har hatt stor suksess i de landene de har utkommet i, som blant annet USA, Storbritannia, Danmark, Tyskland og Nederland. I Storbritannia har Knausgård blitt nominert til den prestisjetunge prisen Independent Foreign Fiction Prize hele tre ganger, og rettighetene til serien er solgt til 30 land. Her hjemme er samlet opplag på de seks bøkene 468 000. 

Karl Ove Knausgård er i høst aktuell med to nye bøker. Om høsten utkom i september, og rettighetene er allerede solgt til ti land. Om vinteren lanseres i november.

 

Grenseløs suksess

Karl Ove Knausgård (f. 1968) debuterte med romanen Ute av verden i 1998. Bøkene hans er oversatt til 30 språk og har fått en helt unik respons hos lesere verden over. Knausgård er også priset her hjemme, med blant annet Kritikerprisen, Gyldendalprisen og Brageprisen.

 

Les også: Die Welt-pris til Knausgård