Ibenholt forlater sjefsstolen

Einar Ibenholt forlater sjefsstolen i Gyldendal Litteratur og går over i nyopprettet stilling.

Etter en årrekke i stillingen forlater Einar Ibenholt (bildet) posten som Gyldendals øverste litterære sjef.

Som direktør før Gyldendal Litteratur har Ibenholt vært øverste ansvarlige for Gyldendals utgivelsesportefølje i allmenbokmarkedet. Nå går han over i nyopprettet stilling som direktør for strategi og forretningsutvikling i Gyldendal Norsk Forlag.

Et lynnedslag

Hans nye jobb ble bekjentgjort internt i Gyldendal fredag og beskrives som et lite lynnedslag i forlagshuset.

Dermed er det duket for flere store omskiftninger i toppen hos Gyldendal i løpet av kort tid. Ved årsskiftet gikk Einar Ibenholts overordnede, Gyldendal Norsk Forlags administrerende direktør Fredrik Nissen, av med pensjon. Han ble etterfulgt av Arne Magnus, som tok turen over Sehesteds plass fra Aschehoug. I likhet med Nissen har også Magnus hovedtyngden av sin forlagserfaring fra skole- og læreboksiden.

«Udramatisk»

Arne Magnus beskriver utskiftingen av Ibenholt som udramatisk, og sier til BOK365 at dette skjer fordi det er store nye utfordringer i bransjen og at han, som ny direktør, ønsker å  styrke direksjonen innenfor bestemte områder.

– Hvilke områder?

– Det er utfordringer innenfor kommunikasjonsfeltet. Det er behov for å følge utviklingen innenfor det nasjonale og internasjonale bokmarkedet for å stå riktig posisjonert og styrket i mange av de forhandlingsområder og endringsområder i bokbransjen i årene som kommer, sier Arne Magnus.

«Monster-suksesser»

Gjennom Ibenholts sjefsår har Gyldendal hatt en rekke kommersielle «monster-suksesser» på flere arenaer: Krim-bestselgere som Stieg Larsson, Jørn Lier Horst, Gunnar Staalesen og Camilla Läckberg, Fifty shades of grey-serien, Snåsamannen, Jeff Kinneys Pingle-dagbøker og ungdomsfenomener som Twilightsagaen, Dødslekene og John Greens bøker er blant disse. Selv om forlaget de siste par årene ikke har vært like dominerende i toppen, har Gyldendal hentet hjem Bokhandlerprisen de to siste årene: med Cecilie Engers Mors gaver og Lars Myttings Svøm med dem som drukner.

–Fint for Gyldendal, fint for meg

Sist uke kom også bekreftelsen på en ventet avgang: «Gyldendal søker ny konsernsjef» kunne man lese i en stillingsannonse. Det betyr at Geir Mork gir seg ved neste årsskifte. Konsernsjefen blir 60 i august, og sier til BOK365 at han gleder seg til å ta fatt på nye oppgaver.

– Jeg skal fullføre med jubel ut 2015, sier Mork. –Jeg har vært konsernsjef i 20 år og forlagssjef i fem år før det. Det blir fint for Gyldendal å få en ny sjef og fint for meg å gjøre noe annet. Jeg er jo fremdeles ung. Det er tid til en etappe til, sier konsernsjefen.

Interessant kabal

Med en ventet og en uventet avgang bekjentgjort i løpet av få dager, er det en interessant kabal som skal legges i løpet av de nærmeste ukene og månedene: To av de øverste posisjonene i Gyldendal er nå i spill.

Harald Ofstad Fougner blir konstituert i Ibenholts gamle jobb. Fougner er i dag redaksjonssjef for digitale utgivelser i Gyldendal.

– Er det en permanent løsning, Magnus?

– Det er en midlertidig løsning, sier Arne Magnus.

 

(Foto: Kyrre Lien, NTB scanpix)