Bekrefter at han gir seg

"En varslet avgang", sier konsernsjefen i Gyldendal og går av noen måneder etter fylte 60.

 

Det har ligget i kortene, og Geir Mork har varslet at han vil gå. Men at han nå faktisk gjør det, kommer likevel overraskende på flere av de 1000 ansatte i konsernet og for resten av bransjen.

 

Men nå står annonsen på trykk i noen få utvalgte medier. «Gyldendal søker ny konsernsjef». Det betyr at Geir Mork gir seg ved neste årsskifte. Konsernsjefen blir 60 i august, og sier til BOK365 at han gleder seg til å ta fatt på nye oppgaver.

Hva de skal bestå av vil han imidlertid ikke si noe om, men han røper at han håper han får anledning til å dra ut den på-knappen som nå er på døgnet rundt, året rundt.

– Hvorfor gir du deg nå?

– Det er en godt planlagt avgang, men jeg skal fullføre med jubel ut 2015, sier Mork. – Ja, jeg bruker å si at jeg fullfører. Jeg har vært konsernsjef i 20 år og forlagssjef i fem år før det. Det blir fint for Gyldendal å få en ny sjef og fint for meg å gjøre noe annet, sier konsernsjefen til BOK365.

– Hva skal du gjøre?

– Det skal jeg nok finne ut. Jeg er jo fremdeles ung, smiler han. – Det er tid til en etappe til.

 

– Et fint universitet

Gyldendalsjefen har ført selskapet gjennom store forandringer i en bransje som har gjennomgått, og hele tiden gjennomgår, store endringer. Hvordan har løpet vært?

– Det har vært urolig intensivt og utrolig interessant. Vi er et mye mer ressurssterkt selskap i dag enn for tyve år siden. Vi har masse dyktige folk med erfaring, kompetanse og energi, ikke minst i alle nøkkelposisjoner. I dag har vi en mye rikere utgivelsesportefølje, mye rikere for lesere og brukere.

Vi har  også en økonomi som gjør at vi kan gjøre dette for egen maskin. Det har vært et utrolig fint universitet å få lov å gå på.

– Hvordan har bokbransjen forandret seg i din tid?

– Åååå … enorme forandringer. Det må vi ta en egen lang samtale om en dag.

 

Taus om etterfølger

Stillingsannonsen der Morks etterfølger ønskes, står på noen få utvalgte steder denne uken. Hva tenker den avtroppende konsernsjefen selv om sin etterfølger? Hva blir vedkommendes viktigste oppgave?

– Vedkommende må gjerne fortsette i samme spor, smiler Mork. – Men det blir selvsagt endringer. Verden er i endring, bransjen er i endring.

– Har du noen ønsker for hvem det skal bli?

– Det kan hende, men det svarer jeg styret på hvis de spør, sier Mork, som altså går av som konsernsjef når året er omme.