Hvor er Forfatterforeningen?

Jørgen Jæger etterlyser solidaritet etter distribusjonsstopp hos Interpress.

Krimforfatter Jørgen Jæger etterlyser støtte til forfatterne på mindre forlag, som mister butikksalg etter Interpress-stansen. De fire store bokforlagseierne i konkurrenten Bladcentralen har foreløpig ikke åpnet for bøker utgitt på de mindre forlagene, med noe ytterst få unntak gjennom lisensieringsordninger.

 

——

 

Hvor er Forfatterforeningen?

Av Jørgen Jæger, forfatter

 

For en uke siden kunngjorde Reitan-eide Interpress at de gir opp salget av pocketbøker. I praksis betyr dette at de tre store forlagene, Aschehoug, Gyldendal og Cappelen Damm, samt Schibsted med sine serier, sitter igjen med monopol på alt salg i massemarkedet gjennom sitt eget selskap Bladcentralen.

Det alvorlige er at her slippes ingen andre forfattere til enn eiernes egne! Alternativet for andre forlag har frem til nå vært Interpress, slik at det har eksistert en tilsynelatende balansert konkurranse i markedet. Men dessverre bare tilsynelatende. Over tid har de tre store, som sitter på mange store forfatternavn, nektet å levere bøker til Interpress, og har på den måten bevisst svekket deres markedsposisjon.

Reitan varslet om forholdene, og Konkurransetilsynet har som kjent hatt razzia i forlagene, men mens de utreder og etterforsker i det uendelige dør altså nå kua. Fra nyttår eier de tre store alle omsetningsledd og har altså monopol både i massemarkedet og i bokhandel, mens et handlingslammet konkurransetilsyn har latt det skje.

 

Rungende taust

Det snakkes nå om at Bladcentralens eiere må vise storsinn og slippe andre forlag til. Det skulle i utgangspunktet bare mangle, likevel sier det seg selv at det blir propp i systemet hvis alle landets forfattere skal knyttes til massemarkedet gjennom én eneste kanal.

Det er derfor tvingende nødvendig at en ny, uhildet aktør kommer på banen snarest mulig. Deretter må Konkurransetilsynet for en gang skyld vise autoritet og instruere partene om å avstå fra maktmisbruk i fremtiden. Deretter må terskelen være usedvanlig lav før Økokrim kobles inn.

Fra 1. januar neste år er et stort antall norske forfattere utestengt fra massemarkedet utenom bokhandel. Det er alvorlig for dem som rammes, direkte ødeleggende for noen. Det er likevel rungende taust fra Forfatterforeningen. Hvor er dere, skal dere ikke liksom tale forfatternes sak?

 

 

——

Les også:

https://bok365.no/artikkel/interpress-legger-ned-bokdistribusjon/

https://bok365.no/artikkel/trist-dag-for-norsk-bokbransje/

https://bok365.no/artikkel/opp-til-eierne-om-de-vil-apne/