Humor, mensen og indre uro

Har alle en indre ape som må knebles?

Agnes Ravatn siste bok Operasjon sjøldisiplin skapte munter stemning under bokbadet på i kulturhuset på Voss torsdag. Bademester: Kronprinsesse Mette-Marit.

 

Seansen fant sted under et stopp med litteraturtoget fra Bergen til Oslo, og kronprinsessen innrømmet at den svært humoristiske selvhjelpsboken hadde hjulpet henne til et bedre liv. I boken omtales «den indre apekatten som ofte må knebles». Dette er noe også kongelige må jobbe med. BOK365 tar sats og spør:

– Har kronprinsessen apekatten under kontroll?

– Jeg mediterer jo for å holde apekatten under kontroll. Det er snakk om ha god selvdisiplin. For meg har det vært veldig viktig, og gjør at jeg kan komme ned på det nivået som gjør det lettere å legge bort telefonen min, sier kronprinsessen.

– Er du overrasket over at kronprinsessen sliter med en indre apekatt, forfatter Ravatn?

– Nei, jeg tror jo at også at kronprinsesser er mennesker. Og alle mennesker har gjennom evolusjonen fått en apekatt som ikke alltid jobber på team med oss, sier forfatteren.

 

IMG_7254
Bra stemning da to litterære kvinner møttes på Voss.

 

Humor og alvor

33 år gamle Ravatn ble først kjent for sine humoristiske essays, og enkelte anmeldere ble forvirret da hun ga ut romanen Fugletribunalet. Noen trodde det var en ironisk bok.

– Jeg forsøkte å skrive en ”page-turner”, sier Ravatn på scenen, og fortsetter: – Ønsket var å skrive en fengslende bok uten at det gikk utover kvaliteten.

– Det ble jo en braksuksess, skyter kronprinsessen inn.

– Ja, jeg hadde ikke trodd at den skulle få så mange lesere. Den har truffet dem som leser smal litteratur, og dem som leser lettere underholdningslitteratur. Men det er jo på mange måter en krimroman jeg har skrevet. Men det vet en ikke før en er ferdig, sier Ravatn.

 

Les også: Forfatteren, Agnes Ravatn 

 

Mensen-boka

På scenen ble det også pratet om mensen.

– Din siste tekst, mensen-boka, ble publisert under litteraturfestivalen på Lillehammer i forrige uke, innleder kronprinsessen.

– Det er en antologi om mensen, sier Ravatn og utdyper:

– Mensen er noe rundt halvparten av befolkningen har et forhold til, men som fortsatt er et tabu i 2016. Jeg fikk mensen da jeg var 12-13 år, forteller forfatteren, og går et par runder med sin egen ungdommelige skam.

I salen på kulturhuset på Voss sitter det 80 ungdommer og hører på samtalen Forfatteren henvender seg til dem.

– Det var et sårbart ungdomstidspunkt. Og jeg skulle ønske at hun som lå der under dynen og følte seg så … , sier Ravatn og fortsetter: – Om hun bare hadde visst hvor bra livet skulle bli. Siden det visstnok er 80 ungdommer i salen, så er det min beskjed. Det kommer til å bli så mye bedre.

 

Ro på landet?

Etter mange år i Bergen og Oslo, har Ravatn et håp om å finne roen på landet. Hun har tatt med seg familien og bosatt seg i Valevåg mellom Haugesund og Stord.

– Sosiale medier og den digitale hverdagen er laget for å gjøre det umulig å legge fra seg telefonen. Men som forfatter må man ha evnen må konsentrere seg.

Men roen på landet har foreløpig ikke innfridd, ifølge forfatteren.

– Det som har skjedd er at jeg er blitt veldig opptatt av sauer. Jeg googler sauetyper. Er ofte på Felleskjøpet, er opptatt av kommunesammenslåing. Så nå har jeg sluttet helt som forfatter.

– Mulig vi må selge småbruket igjen og flytte tilbake til Oslo for at jeg skal kunne fortsette å skrive, sier hun.

 

Fakta: Agnes Ravatn
Fra Ølen i Vindafjord i Rogaland. Norsk skribent og forfatter.
Født i 1983.

Utgivelser:
2007: Veke 53, roman.
2008: Ikke til hjemlån. Høgdepunkt frå lågkulturell fanzine – eller omvendt?
2009: Stillstand. Sivilisasjonskritikk på lågt nivå
2011: Folkelesnad, essay.
2013: Fugletribunalet, roman.
2014: Operasjon Sjølvdisiplin, selvhjelpsbok bygd på artikkelserie i Dag og Tid.

Priser:
2007: Bergensprisen for beste bok, for Veke 53
2008: Alfred Andersson-Ryssts fond
2008: Rogaland fylkeskommunes Kulturpris
2011: Norsk språkpris 2011 (nynorsk)
2013: Arne Hestenes’ journalistpris 2013
2014: Ungdommens kritikerpris 2014 for Fugletribunalet
2014: P2-lytternes romanpris 2013 for Fugletribunalet
2014: Bokbloggernes romanpris 2013 for Fugletribunalet

 

 

Les også: Romanen som forsvant