Hopper etter seg selv

Endre Ruset dyrker hoppsporten på ymse vis. Her med haiku-hoppdikt på Lillehammer.

I dag åpner Den tysk-østerrikske hoppuka, og poeten Endre Ruset sitter pal foran tv-apparatet og inspireres til nye hoppdikt. Lørdag leser han diktene sine i Skien, og inntektene donerer han til Matti Nykänens arvtagere.

I anledning Den tysk-østerrikske hoppuka inntar hopp-lyriker Endre Ruset Litteraturhuset i Skien. Og honoraret går til det finske hoppforbundet.

Mye av det samme skjedde i fjor, så Litteraturhuset hopper på mange måter etter seg selv. Publikum kan dermed bivåne kvalifiseringen til avslutningsrennet i Bischofshofen og samtidig nyte dikt om verdens eneste idrett med telemarksnedslag. I tillegg også et akustisk rockesett av hoppentusiastene i «sirkusorkesteret» El Kayenne. Samtidig som de hjelper skakkjørte finske skihoppere.

Kommentering, musikk og dikt

Hjelper Finland: Endre Ruset. Foto: Tove Sivertsen, Kolon Forlag

– I fjor fylte vi puben bra opp da forfatter Endre Ruset presenterte sine haikudikt om legenden Noraki Kasai. Både publikum og forfatter kom med ønsker om en gjentakelse og forslag til innhold, og vi har tenkt å oppfylle alt sammen: Endre vil live-kommentere hopprennet fra Bischofshofen og El Kayenne satser fra hoppkanten med kassegitarversjoner av et par-tre av sine låter med hoppreferanser. Og etter at det siste telemarksnedslaget er satt i kvaliken i det siste rennet i den tysk-østerrikske hoppuka, vil Endre snakke om, og lese opp fra, den rike norske hoppdikthistoria, forteller Stian Johansen ved Litteraturhuset i Skien.

Les også: Noriaki svever på Lillehammer

Hjelp til Finland

Endre Ruset vet hva han driver med selv om han aldri har drevet det spesielt langt i hoppbakken selv. Han har to utgivelser med haikudikt om den japanske hopplegenden Noriaki Kasai bak seg, og vil i anledning dette arrangementet gi ut en liten bok med dikt om den nye japanske kometen Ryoyu Kobayashi i et svært begrenset opplag. Denne boken selges kun på Folque akkurat denne dagen, og inntektene, samt Endre Rusets honorar, vil bli donert – ikke til det japanske hoppforbundet – men det finske!

Endre Rusets haikudikt er inspirert av Noriaki Kasai. Foto: Kjersti Anfinnsen

– Vanligvis gir jeg bare til Kirkens nødhjelp, men nå står det så dårlig til hos den gamle hoppstorheten, at selv en fattig poet må trå til, sier Endre Ruset til BOK365. – Jeg har mange finske venner, og vi synes det er så trist at de ikke er med i toppen lenger. Dette blir et klapp på skulderen fra Norge til finsk hoppsport. Det blir ikke de store summene, men du får i hvert fall litt oppdrift for et par tusen kroner, smiler Ruset.

Les også: Tysk-østerriksk poesiuke

Redaktør og hoppentusiast

Tonefølge med stilhoppere: El Kayenne

Endre Ruset har tidligere gitt ut fire bøker og én boksingel. Han er redaktør i tidsskriftet Olympiastadion, og tidligere kunstnerisk leder ved Litteraturfestivalen på Lillehammer. Han mottok Bjørnsonstipendet i 2005, og Bokhandlerforeningens forfatterstipend i 2015. Ruset er også programleder i Ordet fanger i NRK.

Les også: Hopp og haiku

El Kayenne er et sirkusrockorkester fra Telemark som ifølge seg selv spiller på «pur fankens nynorsk». El Kayenne stiller for anledningen med stilhopperne Kay Kittilsen og Anders Hegna.

Kobayashi flyr

Foreløpig ekslusivt kan BOK365 presenterte et av Rusets haikudikt tilegnet den nye kometen Kobayashi:

 

Kobayashi

følger etter en gråspurv

i lufta

 

***

Du kan møte Endre Ruset og se kvalifiseringen til det siste rennet i Hoppuka på Folque Café i Skien lørdag 5. januar klokken 17.00.