Hopp og haiku

Endre Ruset med inspirasjonskilden Noriaki Kasai. Foto: Kjersti Anfinnsen

De er gode både i skihopping og haikudiktnng i Japan. Lørdag er de to kunstformene i fokus på Folque i Skien.

Hva har skihopp og haiku til felles? Tja, det tar omtrent like lang tid å lese et haikudikt som å hoppe bakken ned, altså noen få sekunder. Og begge deler kan være en estetisk nytelse. Det har forfatter Endre Ruset skjønt. Han har skrevet haikudikt om nettopp skihopping.

Inspirasjonskilden Noriaki

På puben Folque i Skien handler det om hopp og haiku når den tysk-østerikske hoppukens avsluttes lørdag. Endre Rusets dikt er er inspirert av både japansk haiku og av japansk skihopping, personifisert ved Noriaki Kasai. Kasai er en legende i bakken med sine 45 år på baken og 26 hoppuker på cv-en.

På puben lørdag blir det først avslutningsrenn fra Bischofshofen på tv og deretter «skihopp på pub». Rusets bok Noriaki vil bli behørig presentert og lest fra etter at det siste telemarksnedslaget er satt i Bischofshofen. Alt i regi av Litteraturhuset i byen.

Fire bøker og én singel

Foto: Heidi Furre

Endre Ruset (f. 1981) er forfatter av fire bøker og én boksingel. Han er redaktør i tidsskriftet Olympiastadion og tidligere kunstnerisk leder ved Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. Han mottok Bjørnsonstipendet i 2005, og Bokhandlerforeningens forfatterstipend i 2015.

Stian Johansen er lørdagens vert og samtaleleder på Folque. Arrangementet er gratis.

Les også: Han hoppet etter Wirkola

 

vesle japanjernspurv!
vesle kizukispett!
vesle Noriaki!

Endre Rusets Noriaki kom ut på Flamme Forlag i 2017.