Noriaki svever på Lillehammer

Endre Ruset dyrker hoppsporten på ymse vis. Her med haiku-hoppdikt på Lillehammer.

Noriaki Kasai fikk varmluft under vingene på Lillehammer fredag kveld. I 28 graders varme leste Endre Ruset sine egne haiku-dikt til ære for den japanske skihopperen.

Noriaki Kasai. Den japanske hopplegenden. Med antagelig et tresifret antall hopp i Lysgårdsbakkene på Lillehammer bak seg. Selvfølgelig måtte han hedres når Japan står i sentrum på litteraturfestivalen i byen.

Lyriker Endre Ruset har skrevet en diktsamling til Kasais ære. Tittelen: Noriaki. Og det ble markert med opplesning og forestilling på plassen utenfor kulturhuset Banken fredag kveld.

Endre Ruset med inspirasjonskilden Noriaki Kasai. Foto: Kjersti Anfinnsen

– Boken er en kjærlighetserklæring til hoppsporten. Og Noriaki Kasai har vært med siden jeg begynte å følge med. Og det passet jo så bra å gjøre denne lille forestillingen på festivalen her nå. Lillehammer er Ikke bare en litteraturby men også hoppbakkeby, sier Ruset og peker oppover mot Lysgårdsbakkene.

Les også: Hopp og haiku

Nevøen til Brandtzæg

Ro i rundkjøringen. Endre Ruset leser haiku-dikt.

Forestillingene består av opplesning og performance med musikk. Med seg har Endre Ruset scenograf Karin Augusta Nogva og jazzmusiker Stian Omenås, som for sikkerhets skyld er nevøen til den norske hopplegende fra sekstitallet, Torgeir Brandtzæg.

– Nei, det er ikke en tilfeldig sammensatt gruppe dette, opplyser hovedpersonen.

– Har Kasai selv lest boken?

– Han har fått den oversatt og smiler og sier at det er bra, men jeg vet jo ikke hva han egentlig mener.

Strenge regler

Diktene er haikudikt, men reglene for hvordan slike dikt skal være, er så ekstremt strenge at noen av diktene er litt på siden.

– Men Noriaki har selv vært gjennom så mange stilendringer, han har hoppet med både samlede ski og v-stil, så det er naturlig.

Høydeskrekk selv

Ruset og co spilte to forestillinger fredag kveld. Og det er ro over opplesningene når de finner sted.

– Vi har dette vanligvis i stille rom, men her er det jo ikke akkurat stille, smiler Ruset i det en bil passerer fem meter bak den provisoriske scenen.

– Hoppet du selv?

– Jeg har høydeskrekk, så nei. Men jeg er vokst opp med sporten. Jeg har sett veldig mange hopp, smiler Ruset.

 

***

vesle japanjernspurv!
vesle kizukispett!
vesle Noriaki!

Endre Rusets Noriaki kom ut på Flamme Forlag i 2017.