Hødnebø får Vestfold og Telemarks litteraturpris

Tone Hødnebø (foto: Rolf M. Aagaard)

Lyrisk: Tone Hødnebø tildeles Vestfold og Telemarks litteraturpris 2021.

Prisen består av 25 000 kroner, og et grafisk blad, og deles ut under Kimen litteraturfestival 10. november i Larvik. Prisen har tidligere har gått til blant andre Dag Solstad, Trude Marstein, Jørn Lier Horst og Steinar Opstad – alle med tilknytning til fylket.

Prisvinneren selv kjenner seg hedret:

— Jeg er veldig glad for å motta denne prisen, spesielt siden jeg føler en sterk tilknytning til både Tønsberg og Telemark. De første diktene jeg skrev var i Tønsberg, og jeg oppholder meg der så ofte jeg kan.

Tone Hødnebø er en landets fremste lyrikere og gjendiktere, med seks diktsamlinger og en poetikk, samt flere gjendiktninger (av Anne Carson og Emily Dickinson). Alle Hødnebøs arbeider kjennetegnes av høy litterære kvalitet. Hun har mottatt de aller fleste viktige litterære priser og er gjendiktet til flere språk.

Juryleder Maja Foss Five oppsummerer bakgrunnen for tildelingen:

— Bak tildelingen står en enstemmig jury. Som poet har hun satt sitt tydelige avtrykk nasjonalt og utenfor Norges grenser, og har høstet velfortjent anerkjennelse og flere litterære priser for sine bøker.

Tone Hødnebø er aktuell med gjendiktningen av et av Anne Carsons hovedverk, den berømte versromanen Rød selvbiografi, som utkommer 23. oktober.