Ingebjørg Berg Holm (bildet) er en av de nominerte til Riverton-prisen, i et finaleheat som byr på flere nye bekjentskaper og mye historie.
Garvede krimforfattere – og tidligere Riverton-vinnere – som Kjell Ola Dahl og Vidar Sundstøl er å finne blant årets Riverton-nominerte, men flere av de øvrige navnene vil være nye for den jevne krim-leser.
Ikke slik å forstå at de andre ikke har skrevet før. Kun Ingebjørg Berg Holm er debutant. Frits de Bourg blir nominert for sin tredje krim med Nicolay Wolff i hovedrollen. Tore Aurstad og Carina Westberg er nominert for sin andre voksen-krim – men har en rekke barne- og ungdomsbøker på samvittigheten.
Årets nominasjoner viser at historisk krim er i vinden. Sjelden eller aldri har et Riverton-finaleheat vært så preget av romaner satt i en annen tid.
Det er også verdt å merke seg at Vigmostad & Bjørke har to bøker blant årets nominerte: Frits de Bourgs Dødens elv og – via Schibsted-oppkjøpet sist sommer – Ingebjørg Berg Holms Stjerner over, mørke under. All grunn til å tro at stemningen er god i forlagshuset ved St. Olavs plass i dag.
Juryen har bestått av Hans H. Skei, Merete Junker Gundersen og Ola Hegdal.
Her er årets finalister – med juryens begrunnelse:
Ingebjørg Berg Holm: Stjerner over, mørke under (Schibsted – nå Vigmostad & Bjørke)
Lars Holte, som alle trodde befant seg i Canada, blir funnet drept på et mykt leie i skogen. Året er 1875 og vi befinner oss ute på Hurumlandet blant spredte gårder, skog og vann. Debutanten Berg Holm har skrevet en nærmest vakker kriminalroman, der spenningen ligger mer på det indre plan, i forholdet mellom karakterene, enn på det ytre. Synsvinklene veksler elegant mellom Ole, bror av den drepte, enken Ragnhild, og lensmannen, Thomas Tinnvik som jeg-forteller. En sterk prestasjon av en som skriver sin første roman.
Ingebjørg Berg Holm (f. 1980) er utdannet interiørarkitekt og bor i Bergen. Stjerner over, mørke under er hennes første roman.
Tore Aurstad og Carina Westberg: Nattevandreren (Kagge)
Dette er Aurstad og Westbergs andre roman med fullmektig Theodor Wulfsberg og hans dedikerte betjent, Bernt Nystuen, som hovedkarakterer. Hendelsene utspiller seg i et skittengrått og iskaldt Kristiania, året er 1900. Et dødsfall i Botsfengselet og et varslet mord under en spiritistisk seanse for noen av byens velstående borgere danner opptakten til en etterforskning som skal utvikle seg til et desperat kappløp mellom politifolkene og en grusom morder. Forfatterparet fanger tidsånden på en overbevisende måte. Også dette en krim med historisk anslag: I Botsfengselet i Kristiania faller en fange ned fra galleriet og brekker nakken. Dødsfallet blir straks rapportert som selvmord, men noe skurrer. Like etter blir et mord varslet i en spiritistisk seanse blant byens velstående, og etterforskningen avdekker et lik.
Tore Aurstad og Carina Westberg er forfattere og oversettere. Sammen har de skrevet en rekke bøker for barn og unge, der mysteriet står i fokus. De krimdebuterte med den kritikerroste romanen Blodpenger i 2012. Nattevandreren er deres andre roman for voksne.
Kjell Ola Dahl: Kureren (Gyldendal)
I 1942 kommer den jødiske kureren Ester seg over til Sverige, der hun treffer igjen motstandsmannen Gerhard Falkum som har rømt fra Gestapo, og som også er mistenkt for drap på sin kone. Falkum blir borte og erklært død, men dukker opp i Oslo i 1967. Ester må handle, både for å bringe klarhet i det som hendte i 1942, og for at vi som lesere skal forstå betydningen av bokens åpning som er lagt til 2015. Vår nære historie utnyttes elegant og med stort alvor i en uhyre velskrevet spenningsroman.
Kjell Ola Dahl (f. 1958) debuterte i 1993 og har utgitt en rekke kriminalromaner om politietterforskerne Gunnarstanda og Frølich. I 2000 fikk han Rivertonprisen for En liten gyllen ring. Kriminalromanene hans er utgitt i 14 land.
Vidar Sundstøl: Djevelens giftering (Juritzen)
Max Fjellanger, en pensjonert eks-lensmann, begynner nærmest av vanvare å etterforske dødsfallet til en gammel kollega, og oppdager spor av gammel ondskap som kan går tiår, for ikke å si tusenår tilbake. Djevelens giftering er en nervepirrende og godt gjennomført krim fra det indre av Telemark, fortsatt preget av den intelligente, poetiske språkføringen til Sundstøl. Og Max Fjellanger og hans sidekick, den aparte bibliotekar med sprengt frisyre, er et radarpar vi gjerne møter igjen.
Djevelens giftering er første bok i en ny serie fra Vidar Sundstøl.
Vidar Sundstøl (f. 1963) er bosatt i Bø i Telemark og har tidligere blant annet bodd i Minnesota i USA. Sundstøl debuterte litterært i 2005 med romanen Kommandolinjer. I 2009 fikk han Rivertonprisen for den psykologiske thrillerromanen Drømmenes land, den første boken i Minnesota-trilogien.
Frits de Bourg: Dødens elv (Vigmostad & Bjørke)
Den tredje romanen fra Frits de Bourg med handling fra 50-tallets Drammen holder det høye nivået fra de to foregående, og er en stilbevisst, velskreven hyllest til den hardkokte privatdetektiven. Wolff er en skarp og sympatisk forteller, selv om han her går lenger enn de fleste i å bruke de kriminelles metoder mot dem. Forfatteren gjør en god jobb med å overbevise leseren om at Drammenselva tilhører samme vassdrag som Styx.
Frits de Bourg (f. 1946) debuterte med En kald død i 2013, og gav ut Mordets enkle kunst i 2014. Han har hatt et mangslungent yrkesliv og har skrevet om dykking, skipsvrak, forlis og arkeologi i over 25 år. Frits de Bourg bor i Sandefjord.
Vinneren offentliggjøres på Litteraturhuset 10. mars.