Årets skuddårsbok

Geir Ellingsrud og Kristin Eli Strømme er ukas barnebok-profiler, og har skrevet en faktabok for barn som blant annet tar for seg logikken rundt fenomenet skuddår. Og jaggu er det ikke skuddår i år!

Tidsreisen (Omnipax) utkom rett før jul, og er skrevet av Geir Ellingsrud og Kristin Eli Strømme. Ellingsrud er professor i matematikk ved UiO og Strømme er utdannet førskolelærer. Sammen har de skrevet en faktabok for barn om tid, universet og skuddår.

Det er en morsom og oversiktlig bok som gir barn innblikk i vitenskapens verden. Boka er meget aktuell, ettersom det er skuddår i år. Anbefales for alle barn som lurer på hvordan det hele henger sammen. Bli bedre kjent med forfatterne i vår ukentlige spalte.

 

Forfattere: Geir Ellingsrud (67) og Kristin Eli Strømme (61)

 

Tidsreisen_høy

 

Aktuell med: Tidsreisen, en fantasifull reise i kalenderens historie (Omnipax)

Dette er en fagbok med astronomi og litt matematikk bakt inn i en fortelling der leseren blant annet får bli med til Babylon, Egypt og Roma og tar del i viktige begivenheter i kalenderens historie. Allerede for 6000 år siden hadde egypterne forstått at et år var litt mer enn 365 dager, men det var ikke før i Cæsars julianske kalender at skuddåret ble innført.

Boka er illustrert av Odd Henning Skyllingstad.

 

 

Hvorfor skrev dere akkurat denne boken:
En kaotisk kalenderhistorie med noen ekstradager her og der, åpner jo for fantasien. Som matematikkprofessor er Geir opptatt av å fremme realfag og matematikk i samfunnet. Mange ting som er hverdagslige for oss og som kan virke enkle i dag, har en lang historie og er ofte mer komplisert enn vi tror. Det er viktig å formidle denne måten å tenke på til barn. Kristin er pedagog og har alltid vært fascinert av hvor lett det er å fenge barn med fagstoff når det blir presentert på gode måter.

 

Tre barnebok-favoritter:
Geir:
– Astrid Lindgren, Mio min mio – fantastisk stemning
Doktor Dyrego – det er ingenting som slår et pølsedyr
– Roald Dahl, for eksempel SVK – passe crazy

Kristin:
– Leo Lionni, Fredrik – av Fredrik kan vi lære å samle solstråler, farger og ord
– Elsa Beskow, Tante Grønn, Tante Brun og Tante Fiolett – stilige damer
– Anne Cath Vestly, Mormor og de åtte ungene – varm mormor (som min), søt lillebror (som min) og en stor søskenflokk (som høres morsomt ut).

 

Sjekk ut:

Cecilie Seim, Madams 11 barn. Artige, gjenkjennelige situasjoner fra en hektisk hverdag i småbarnsfamilien, og med tall og små pedagogiske grep som ikke forstyrrer leseopplevelsen.

 

Hvordan jobber dere?

Hovedideen vår og personligheten til hovedpersonen Sara og ånden Piero var klar. I tillegg har mye skjedd underveis, som vi ikke visste når vi startet. Det er utfordrende å behandle relativt avansert fagstoff med en historiefortelling som skal være enkel, fengende og ha en rød tråd. Det har vært mange snublesteiner og stopp underveis, og slik har også nye ideer kommet.

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på dere som barn?
Geir: Doktor Dyrego
Kristin: Marianne på sykehus

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?
Geir: Frodo
Kristin: Skybert

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?
Geir: Piero
Kristin: Tobias i tårnet

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

En god historie leseren kan relatere seg til på en eller annen måte, en historie med av varme, humor og spenning. En god bok blir du aldri ferdig med – du fortsetter å tenke på den.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?
Begge: på de syv hav med Pippi – tenk å treffe faren hennes på en sydhavsøy!

 

Foto: Privat