Hanne-Lene Dahlgren er en av de nominerte til "Årets beste kokebok 2020".
For 13. gang skal årets beste kokebok kåres. Juryen har vurdert 19 av årets utgivelser, og nå er fem finalister klare.
Juryen mener disse fem kokebøkene i aller størst grad tilfredsstiller et bredt sett
av kriterier – blant andre foto og trykk, språklige kvaliteter, kreativitet og originalitet, og
design:
Jan Robin Ektvedt, Asiatisk. En kokebok (Forlaget Press)
Nordmenn elsker asiatisk mat, men tør vi å lage den hjemme? Denne kokeboken senker terskelen for å beherske tilberedningen av retter som stekt ris med pekingsaus og kyllingdumpling Siu Mai i eget kjøkken. Flotte bilder, og pluss for gode råd om hva vi må handle inn for å kunne gjenskape restaurantenes magiske smaker.
Eirik Nilssen, Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen (Senja Matstudio)
Nostalgi og folkelighet går hånd i hånd i denne hyllesten til hverdagsmaten fra en sentral del av Norges matfat. Her kommer tradisjonsrettene som perler på en snor, som sild og hvalkjøtt, men også flesk, erter og lapskaus. Det er umulig å se på de enkle og fine bildene uten å bli skrubbsulten.
Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan, Hellstrøms hemmeligheter, mat med kjærlighet (Kagge forlag)
En nyforelsket Hellstrøm snobber ned, og serverer enkel og svært velsmakende, men også kreative retter som alle kan greie å lage hjemme hos seg selv. Den velkjente kokken formidler sin brede kunnskap på pedagogisk vis, slik at vi føler at det er noe nytt å lære på hver eneste side.
Hanne-Lene Dahlgren, En skikkelig digg kokebok 2 (Entusiast forlag)
Folkelig! Fargerik! Gjør deg glad! Dette er uten tvil det visuelle festfyrverkeriet i kokebokhøsten. Forfatteren beviser ettertrykkelig at også vegetarretter kan fremstilles på en fristende og engasjerende måte. Du trenger slett ikke kjøtt for å ha det digg.
Arne Brimi og Arne Hjeltnes, Julehøgtid. Den beste maten og dei gode tradisjonane (Kagge Forlag)
Det oser av god gammeldags julestemning når turkameratene Arne og Arne inviterer til julefest, i bunad, kokkeuniform, nynorsk språkdrakt og gnistrende bilder. Her er tradisjon kombinert med det moderne. Ribbe, pinnekjøtt og krumkaker møter tartar av rein og sjøkreps med hjemmelaget majones.
Juryen
«Beste norske kokebok 2020» er et samarbeid mellom Apéritif og Norli, og årets kokebokjury har bestått av:
• Per A. Borglund, ansvarlig redaktør for Mat fra Norge og innehaver av Norges største
kokeboksamling
• Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
• Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel
• Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene
• Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
• Tilde Sofie Garmager, grafisk designer