«Hemska» Akademiens svenske Dobloug-vinnere

Johannes Anyuru (Khim Efraimsson)

Det går bare fra vondt til verre for tradisjonsrike Svenska Akademien. Årets svenske vinnere av Dobloug-prisen - Johannes Anyuru og  Ida Börjel - ofres ikke engang en pressemelding.

Her hjemme feiret vi sist uke vinnerne av Doblougprisen, Vigdis Hjorth og Helge Torvund. Hver av prisvinnerne får en sjekk på 200.000 kroner og et kalligrafert diplom. Dobloug-prisen er formelt underlagt Svenska Akademien, men det er en egen norsk jury som utser våre vinnere.

Les også: Dobloug-prisen til Hjorth og Torvund

I Sverige er det Svenska Akademien selv som utser vinnerne. I år gikk prisen til Johannes Anyuru og Ida Börjel, men ingen informasjon om dette er å finne på Akademines nettside. Det er faktisk så ille at BOK365 må ringe til Stockholm for å få ut navnene på prisvinnerene:

– Hei, det er BOK365 fra Oslo. Vi skulle gjerne vite hvem som har fått Doblougska priset i år?

– Ett ögonblick (vi hører noen bevege seg, det går noen minutter). – Ja, det är Johannes Anyuru og Ida Börjel.

– Takk, men hvorfor har dere ikke lagt ut en pressemelding, eller informasjon på hjemmesiden?

– Nej, vi har inte det. Hejdå!

Verken ære eller heder

At Johannes Anyuru hadde fått prisen var kjent allerede på onsdag da Anyuru skrev i Dagens Nyheter at han har tvilt på om han skulle akseptere prisen, eller ikke:

”Jag vet inte om jag är den första att få ett pris av Akademien sen krisens senaste, mest akuta fas inleddes, men jag vet att jag inte är ensam om att uppleva att ett sådant pris numera varken skänker ära eller heder åt mottagaren utan istället drar in denne i just en fruktansvärt obehaglig otydlighet: eftersom Akademien inte tycks förmögen att göra det måste jag säga: Jag tror på de arton kvinnorna. Vad som har skett är skamligt.”

Men at Ida Börjel også er tildelt prisen, må vi altså ringe til Stockholm for å få opplyst. Ida Börjel bekrefter nå ovenfor BOK365vat hun har mottatt Dobloug-prisen. Hun skriver imidlertid at hun trenger tid til å kommentere tildelingen da det har vært «egendomliga omständigheter» rundt tildelingen.

Prisvinnerne

Johannes Anyuru (f.1979) vant i fjor Augustprisen (den svenske Brageprisen) for romanen De kommer til å drukne i sine mødres tårer. Den norske utgaven utkom i vår på Forlaget Press, og fikk blant annet terningkast seks i VG.

Ida Börjel (Foto: Anna Strand)

Ida Börjel (f.1975) skriver dikt, men er ikke oversatt til norsk. Hun var nominert til Augustprisen i 2014 for sin seneste diktsamling, Ma. I 2014 fikk hun Gustaf Fröding-selskapets lyrikkpris.