En helt spesiell forlagshistorie

DET ER 20 ÅR SIDEN NÅ: «Gift med Gro» solgte nesten 100 000 – på femten dager.

RETRO: Noen årsoppgjør er hyggeligere enn andre. Dette handler om ett av dem.

I mange forlag har man strevd over regnskaper og årsoppgjør nå på nyåret. Det har sikkert vært en kilde til både smil og glede, gråt og tenners gnissel, avhengig av hvordan tallene ser ut.

Men noen ganger er alt bare fryd og gammen. Som hos Chr. Schibsteds Forlag for 20 år siden. Et stykke utpå nyåret 1997 avlegger Bok & samfunns daværende journalist (og nåværende forlagssjef i Tiden), Richard Aarø, en visitt til forlaget i Akersgata. Der teller forlagssjef Per Damsgaard (til høyre på bildet) og markedssjef Arne Hugo Andreassen pengene etter suksessen med Gift med Gro, som hadde utkommet rett før jul.

Femten dager

«Tilfellet Gift med Gro er unikt i norsk forlagshistorie», skriver journalisten. Og han har sine ord i behold. Om kvelden lørdag 16. november 1996 får forlaget Arne Olav Brundtlands manus i hende. Per Damsgaard har fått god hjelp fra sin gode venn og styreleder, den drevne avisredaktøren Andreas Norland, i sine fremstøt mot Brundtland-familien. To døgn senere leverer en ekstern redaktør en mer gjennomarbeidet versjon av dette. Tangen Grafiske Senter får trykkeoppdraget, og førsteopplaget blir satt til 40 000. Dette synes man er en djerv satsing, etter som salgsperioden blir svært knapp: Boken lanseres mandag 9. desember. Det er bare femten dager til julaften.

Syv forsider

Uroen viser seg ubegrunnet: Gift med Gro får en pressedekningen som savner sidestykke i norsk bokhistorie. VG og Dagbladet spanderer de neste dagene syv forsider på omtale av boken. En bestilt markedskampanje holdes tilbake. Forlaget har mer enn nok med å skaffe bøker, etter som bokbinder-kapasiteten på denne tiden er en svært strevsom faktor. Kapasiteten i Norge er sprengt. Forlagssjef Damsgaard tråler markedet ellers i Norden og i Nord-Tyskland. Fasiten er nedslående: Ikke én bokbinder i Nord-Europa har ledig kapasitet.

Redningen kommer fra en av Per G. Damsgaards venner i bransjen, som tilbyr «sin plass i køen» hos en bokbinder. I løpet av drøye to uker trykkes og bindes etter hvert 100 000 eksemplarer.

En gang i livet

Opptellingen 2. januar 1997 viser at det er solgt 96 000 bøker til 298 kr i utsalgspris. Det gir en omsetning i bokhandel på rundt 29 millioner kroner. Det er mye penger selv i dag – og for én bok i på 90-tallet var det selvsagt en vanvittig omsetning opptjent i løpet av to uker. Når Bok & samfunn er innom på nyåret, er ikke årsoppgjøret klart, men man kan allerede fastslå at Gift med Gro alene sørger for en økning i årsomsetningen på 50 prosent.

– Som forlagssjef opplever man sannsynligvis bare en slik opptur i livet, sier Per G. Damsgaard til Bok & samfunn anno 1997.