Olympiske dager på biblioteket

Åpningsseremoni 1952: Stinn brakke på Bislett. Foto: Oslo Museum/Wikimedia Commons

OL står i fokus også på Nasjonalbiblioteket de kommende ukene.

Det er OL i Oslo også. På biblioteket. Og det omtrent samtidig med det i Pyeongchang.

Fra 8. til 24. februar er det film, foredrag og forfattere med Olympiske vinterleker som tema. Og filmfremvisningene begynner altså allerede torsdag, samme dag som lekene i Sør-Korea tyvstarter med curling-kvalik.

«Olympiafilmen»

Så lenge OL pågår, kan du se Tancred Ibsens helaftens dokumentarfilm «De VI olympiske vinterleker Oslo 1952» i Nasjonalbiblioteket. Olympiafilmen, som den også kalles, gir en grundig dekning av de første olympiske lekene på norsk jord. På hjemmebane, med Bislett stadion som hovedarena, ble Norge de sjette olympiske lekers beste nasjon.

De norske utøvere tok syv gullmedaljer, og ble bejublet av mer enn en halv million tilskuere. Og for dem som ikke kunne være til stede var Tancred Ibsens film det eneste alternativet til å se bildene fra OL. NRK fjernsynet var ennå ikke på banen i 1952.

Dokumenterte forberedelser

Et OL er imidlertid mer enn rundetider, pallplasseringer og jubelbrus fra Store Stå. For vertslandet er planlegging og logistikk nærmest en egen olympisk gren – en utfordring nordmenn tok på strak arm. Den sjarmerende dokumentarfilmen «Fakkelen til Oslo – vinterlekenes by», regissert av Sigval Maartmann-Moe, følger de omfattende forberedelsene til lekene arrangørene i Oslo måtte gjennom i for å være klar til å ta imot verden under lekene i 1952.

Foredrag

Nasjonalbibliotekets OL-feiring begrenser seg imidlertid ikke til filmvisninger. Så lenge lekene pågår er det en rekke relaterte arrangementer på programmet på huset. Her er litt å kose seg med om du har lyst og anledning.

Fredag 9. februar kl. 19
Det perfekte svevet
Thorvald Steen, Sigurd Pettersen og Endre Ruset i samtale om norske hopphelter og jakten på det perfekte skihoppet.

Mandag 12. februar kl. 19
De olympiske vinterleker
Idrettshistoriker Matti Goksøyr om de olympiske vinterlekers historie. Etter foredraget vises Tancred Ibsens film De VI olympiske vinterleker Oslo 1952.

Tirsdag 13. februar kl. 19
Femmila i OL
Folkeminnegransker og forfatter Thor Gotaas gir oss fortellingen om vinter-OLs lengste distanse som kårer skisportens seigeste kar.

Torsdag 22. februar kl. 19
Fra Trysil-Knut til Noriaki Kasai
Henrik Langeland, Sigrid Sørumgård Botheim, Endre Ruset, Peder Samdal og flere forteller om vintersportens plass i litteraturhistorien, og kårer vinneren av diktkonkurransen for årets beste olympiske dikt.

Og Olympiafilmen vises helt til lørdag 24. februar, dagen før lekene i Pyeongchang avsluttes.