Helt i Telemark

Etter fjorårets uoppløselige debatt rundt Dag Solstads siste roman fra fylket, er det kanskje bare rett og rimelig at han er årets mottager av Bøker i Bø-prisen

Dag Solstad ble denne helgen tildelt Bøker i Bø-prisen for sitt forfatterskap. Tildelingen fant sted under åpningsfesten til festivalen som ble avholdt for tredje år på rad.

Bøker i Bø-prisen er festivalens hederspris, og prisen besto av Bøs samlede historie i fem bind og en sjekk på 10 000 kroner. Prisen ble delt ut av ordfører Olav Kasland.

 

«En unik forfatter»

I sin begrunnelse skriver juryen bant annet:  «Det er, og har alltid vært, noe umiskjennelig over Dag Solstads forfatterskap – det har selvsagt å gjøre med den distinkte stilen, men like mye dreier det seg om det utrettelige forsøket på å gjennomskue de samfunnsmessige omstendighetene: Slik sett er også Dag Solstad en historieforteller, en som gransker rammene for eksistensen gjennom litteraturen, først og fremst ved å skrive romaner, dernest for å utprøve hva som opprettholder selve romansjangeren, hva som får den til å bære eller briste. Det er en unik forfatter vi står overfor, og et stridig og makeløst litterært verk.»

I fjor gikk Bøker i Bø-prisen til Kjell Askildsen.

 

Slår hardt tilbake

Dag Solstad har slått hardt tilbake mot den svært kritiske mottagelsen hans siste roman, Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896, har fått. Forfatteren har tatt til motmæle, blant annet gjennom en rekke foredrag. Solstad har gjennom våren reist rundt og møtt fulle forsamlingshus i hele Norge.