Havet og kjærligheten

Etter at noen tente på familiehytta i påsken, blir det et mer omflakkende hytteliv for Eirik Bø i sommer.

Havet og kjærligheten. Det må en god sommer inneholde, mener Pelikanen-forlegger Eirik Bø.

 

Dagens sommergjest: Eirik Bø – daglig leder for Pelikanen forlag, tidligere festivalsjef for Kapittel.

 

Hvor tilbringer du ferien?

– I år blir det en ferie med mye hyttehopping på Sør- og Østlandet, fordi en eller annen forbipasserende idiot tente på familiehytta i Drøbak i påsken. Akkurat nå befinner vi oss på Landøy utenfor Mandal, der vi har vært så heldige å få låne hytta til Pelikanen-forfatter Bjørn Arild Ersland. Herlig lite sted, store hendelser i liten skala, for å låne hytteeierens tittel. Sånn sett er vi jo på litterær grunn også i ferien.

 

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Dette er definitivt en ferie med bøker, og uten tv eller nett, men jeg skal prøve å lese noe som ikke er jobbrelevant for en gangs skyld. Sliter med å få tid til lesing som ikke er bundet til jobb og Pelikanen forlag på en eller annen måte.

 

Hva ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Øverst i bunken ligger nye og ennå uutgitte bøker fra Pelikanen-forfatterne Katie Kitamura og Christian Kracht, men de skal få ligge litt, og så skal jeg heller ta for meg av det velutstyrte hyttebiblioteket som inneholder et par titler jeg ikke har fått tatt meg tid til, for eksempel Geir Gulliksens Historie om et ekteskap, som jeg har store forventninger til. Tror hans ydmyke stemme kan passe her på øya. Men det jeg akkurat nå har lagt meg ned med er de første novellene til Kjell Askildsen. Vi så ham på gata da vi var inne og handlet i Mandal, og så ble det plutselig fristende å plukke opp igjen de novellene han skrev herfra, mens jeg kunne ligge og se utover det landskapet han beskriver, i for eksempel «Måkeungene» fra Heretter følger jeg deg helt hjem (1953).

 

Hvilken er den beste boka du har lest i år?

– Har ladet opp til EM i fotball med en ny essaysamling av den belgiske forfatteren Jean-Philippe Toussaint, som ganske enkelt heter Football (Engelsk utgave: Fitzcarraldo Editions 2016). Det er en strålende personlig gjennomgang av de mesterskapene han har fulgt og avsluttes med essayet med den forførende tittelen «Zidanes melankoli». Boka åpner med setningen “This is a book that no one will like.” Well, så feil kan man ta.

Ellers, når det gjelder det mer skjønnlitterære, så synes jeg det er vanskelig å komme utenom Karl Ove Knausgårds Om våren.

 

En nykommer eller ukjent forfatter det kan være verdt å sjekke ut?

– Ok, nå må det være lov å misjonere litt, for en bok som også kunne vært et godt svar på forrige spørsmål er en novellesamling vi har gitt ut selv nå rett før sommeren, nemlig Luftens smaragdgrønne skjær av Donald Antrim. Antrim er stor i sitt hjemlige USA og nesten totalt ukjent her hjemme, men fortjener et stort publikum. Novellene hans sentrerer ofte rundt nevrotiske og forhutlede sjeler, gjerne par, i New York, og Antrims evne til å gi disse karakterene liv og dybde med svært enkle midler gjør det til en nytelse å lese.

 

 

eirik-bø-e1432591542876

 

 

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Jeg har etter hvert innsett at jeg egentlig er en sånn som først og fremst liker tilbehør. Alt som ikke er den egentlige hovedretten, eller alle forrettene på en god italiensk restaurant, brød og oljer og pestoer og oliven og soltørkede tomater og så videre. En slags italiensk tapas og masse rødvin, der tror jeg vi har det. Ellers er selvfølgelig et langt rekemåltid en sommerklassiker.

 

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Gode venner! Akkurat nå kanskje hytteeierne Bjørn Arild og Kari for å takke for lånet. Her burde man selvfølgelig svart et eller annet idol man ville sole seg i glansen av, men etter mange litteraturfestivalmiddager og liknende anledninger er jeg ikke i tvil om hva jeg foretrekker.

 

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

– Svært lite, det er min rett som småforlegger, men akkurat nå er jeg svært glad for å kunne sitte med Bokvennens magasin-relansering BLA, Bokvennen Litterær Avis, i fanget og er glad for å ha Gabriel Moro tilbake i tidsskriftmanesjen.

 

… og hva er du ikke fullt så glad for?

– Er som alltid lite fornøyd med hvordan bokavtalen fungerer og ser spesielt i år hvordan fastprisfrislippet 1. mai nå også har ødelagt bokvåren. Bokhandelkjedene er generelt lite interessert i annet enn å få dumpingpriser på høstens bestselgere og forlagene dumper i vei som om de beste bøkene deres var smittsomme. Når du i utgangspunktet sliter med liten markedsmakt blir da veien enda lengre for å bli synlig.

 

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Fått gjennom en ny bokavtale, med rabattregulering, lengre fastpris og på sikt kanskje også en ny regulering av den vertikale integreringa, eller kartellvirksomheten som onde tunger liker å kalle den.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet?

– Jeg er dessverre veldig dårlig til å være oppfinnsom på nettet og finne fram til det gullet jeg vet ligger der ute. Slik sett er jeg en slags nettpensjonist, veldig glad i nrk.no, men et par litteratursider er jeg stadig innom, for eksempel McSweeney’s nettsider (www.mcsweeneys.net) der du kan gå til deres mer humoristiske portal ”Internet tendency” eller magasinet The Believer. Og så er det mye bra på bloggen til The Paris Review; The Daily (www.theparisreview.org/blog/). Ellers går det mest i sport på nett må jeg innrømme, og det er vel større sjanse for at jeg er inne på www.letour.com i juli enn noe annet …

 

Hva en god sommerferie inneholde?

– Havet og kjærligheten. Kanskje ikke i den rekkefølgen. Livet og døden kommer enten du vil det eller ikke.

 

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– Dere kunne jo for eksempel spurt om jeg hadde en ti-tolv bøker å anbefale fra vår egen liste, og svaret ville vært JA, men samtidig kunne det blitt litt lang. Sommaren är kort, som det jo synges …

 

 

Les også:

Vidar Kvalshaug: Single malt, Coltrane og baccalao

Marta Breen: Sommer med krabbe og svensk loppis

Christian Kjelstrup: – Sommeren har for lite lidelse

Ellen T. Hogsnes: Med bøker under palmene

Arve Juritzen: – Trollbundet av Ullmann

Gunn Reinertsen: Åh, det er deilig, det!

Anne Fløtaker: Sommer på travbanen

Tiger Garté: Kjærlighet og softis er alt du trenger

Ingunn Lindborg: Sommer med fluesurr og sauebreking