Krimbøkene du kan glede deg til: Harry Hole er tilbake

EKSPORTSUKSESS NUMMER 1: Jo Nesbø. (Foto Thron Ullberg/Salomonsson Agency)

Jo Nesbø avslutter krim-våren med «Kniv». Men før det er det flere norske spenningsbøker du kan glede deg til.

Denne våren er det klart for bok nummer tolv om Harry Hole. Denne gang har vår helt havnet på skråplanet igjen og får noen veritable utfordringer å hanskes med. Jan-Erik Fjell er tilbake etter lang pause med ny Anton Brekke-krim. Spenningsvåren byr også på bokdebuten til en rutinert film-mann: John Kåre Raake, manusforfatter bak filmene «Bølgen» og «Skjelvet».

Jo Nesbø: Kniv (Aschehoug)

«Skal du drepe noen med kniv må du tørre å gå nær», heter det i Jo Nesbøs våraktuelle krimbok Kniv (Aschehoug). Dette er den tolvte boken om krimhelten Harry Hole, og den skal være den mest dramatiske og mørkeste Hole-romanen til nå. Harry har begynt å drikke igjen, Rakel har kastet ham ut og han bor i Sofies gate, i samme bygård. Men i leiligheten under. I tung bakrus våkner han med blod på hender og klær. Han husker ingenting. Snart er jakten på en livsfarlig gammel fiende i gang, samtidig som Harry stilles overfor sitt hittil verste personlige helvete.

John Kåre Raake: Isen (Gyldendal)

Manusforfatteren bak suksessfilmene Bølgen og Skjelvet bokdebuterer denne våren. I Isen har tidligere spesialsoldat Anna Aune har flyktet fra alt og alle, og isolert seg sammen med forskeren Daniel Zachariassen nær Nordpolen. De skal dokumentere klimaendringenes ødeleggelser mens de lar seg drive med isen gjennom polarvinteren. En kveld blir en nødrakett skutt opp rett over den kinesiske forskningsbasen få kilometer unna. Anna og kollegaen er de eneste som er nær nok til å hjelpe. Men er nødsignalet et rop om hjelp, eller en advarsel?

Tom Egeland: Falken (Capitana)

Hva gjør du idet mannen bak deg på trikken trekker opp et våpen og brøler at trikken er kapret. Når du ser bombebeltet han har rundt livet og det går opp for deg at han ikke er alene … Det er det passasjerene på Ljabrutrikken opplever en kvelende het sommerdag midt i fredelige Oslo. Ti av dem skal oppleve sitt livs verste mareritt. De blir stripset fast til setene og må bli med på en angstfylt trikketur gjennom Oslo sentrum. Hva er kaprernes krav? Og hva gjør politiet? Hvilke storpolitiske konsekvenser vil denne aksjonen få? Kristin Bye dekker saken og får ved tilfeldighetens spill en direkte kanal inn i trikken, noe som gjør at Kanal ABC vet vel så mye som politiet under den pågående operasjonen.

Øistein Borge: Jeg er nummer 13 (Cappelen Damm)

Øistein Borge er allerede ute med sin tredje krimroman. Handlingen starter i september 2017, når en norsk utvekslingsstudent blir funnet drept i en park utenfor Amsterdam. Kriminaletterforsker Bogart Bull sendes sørover med første fly. I den nederlandske hovedstaden befinner det seg en mann ved navn Rezník og han betrakter seg selv som en grensesprengende kunstner. Og Rezník har så vidt begynt. Et nytt drap finner sted, denne gangen med et våpen som forbløffer politiet.

Agnes Lovise Matre: Iskald (Gyldendal)

Agnes Lovise Matre er til påsken aktuell med sin tredje krimbok, og det er et gjensyn med Bengt Alvsaker. Norseman Xtreme står i sentrum, og den lokale lensmannen Bengt Alvsaker er en av utøverne. Etter å ha svømt over en iskald fjord, ligger en skikkelse med startnummer 22 livløs igjen i vannet.  Da opptellingen gjøres ved konkurransens slutt, viser det seg at en deltaker med samme startnummer likevel er kommet velberget i mål på Gaustatoppen. Hvem er da den druknede, og hvordan havnet han blant deltakerne? Det blir snart åpenbart at det ikke var en ulykke. Jakten på en drapsmann i det lille lokalsamfunnet skal virvle opp mye grums og avdekke gamle og betente hemmeligheter.