Húrra – Jørn efst!

Jørn Lier Horsts "Blindgang" går til topps på den islandske bestselgerlista.

Jørn Lier Horsts Blindgang går denne uken rett inn på førsteplass på den islandske bestselgerlisten for pocket- og billigbøker. Det syns forfatteren selv er stas:

– Dette er spesielt moro fordi jeg har vært utgitt på Island tidligere, men forlaget gikk konkurs for to år siden. Så nå har det altså vært en stund siden islandske lesere har fått lese noe nytt om William Wisting, og da er det ekstra moro å få en førsteplass, sier Jørn Lier Horst til BOK365.

Horsts bøker er hittil utgitt i 33 land, og han har flere listeplasseringer bak seg:

– Men det er sjeldent med førsteplasser altså, sier han.

– Hvorfor tror du akkurat denne gikk rett til topps?

– Det har jeg egentlig ingen formening om. Men den ble jo også nummer én da den kom ut i Norge, og jeg tror nok at islandsk og norsk, ja nordiske, lesevaner er nokså like.

– Fantastisk

– Det er fantastisk å se hvordan stadig nye land trykker Jørns bøker til sitt bryst. 2018 ble gjennombruddet både i Sverige og England, og nå altså i Island. Her hjemme hadde han 22 av de 100 mest solgte hardcover-bøkene i 2018 , det er vanskelig å beskrive hvor imponerende det er. Som forlag synes vi det er enormt stas å få jobbe så tett med Jørn, og allerede på mandag kommer han med Operasjon Svartskog i Detektivbyrå nr. 2-serien som nok vil sette sitt preg på bestselgerlistene gjennom året, sier Strawberry-forlegger Jonas Forsang.

I tillegg til Horsts nye forlag Capitana og Canoa, bør nevnes at et flertall av Horsts 2018-bestselgere er utgitt på Gyldendal, og dessuten noen hos Kagge.

Det er forlaget Bjartur & Veröld som utgir Horsts bøker på Island. Boken er den tiende i serien om William Wisting, men på Island er det den fjerde boken i «Wisting Quartet».

Ros fra kolleger

Rettighetene til Blindgang er hittil solgt til nitten land, og filmrettighetene er solgt til det danske Good Company Films.

Horsts bok har tidligere fått ros fra Islands krimdronning, Yrsa Sigurdardóttir:

– Horst skriver noe av den beste skandinaviske krimmen som er tilgjengelig. Bøkene hans har fantastiske handlinger og karakterer. Med Blindgang var jeg trollbundet helt til siste side, og jeg kan ikke vente til å få lese neste bok.