– Har aldri vært med på liknende

NÅ 211 000: "Snøsøsteren" bare selger og selger, og bokhandlerne har knapt opplevd maken siden Harry Potter.

– Vi har mer enn femti bestillinger, og per nå er vi tomme for boka, forteller Marianne på Ark Tista senter i Halden. – Det har vært sånn helt siden boka kom ut. Og det bare fortsetter og fortsetter. Vi føler virkelig at det er noe stort i gjære.

Klok og gripende

Hun er ikke alene om å merke den enorme etterspørselen etter Maja Lundes og Lisa Aisatos julebok Snøsøsteren. Tilbakemeldingen er den samme fra flere av de andre bokhandlerne BOK365 har vært i kontakt med. Og ikke minst i forlaget, som nå trykker ytterligere 50 000 eksemplarer for å møte den massive etterspørselen Det bringer totalopplaget opp i svimlende 211 000 eksemplarer.

– Denne interessen ligner ingenting vi har vært med på tidligere, og erfarne bokhandlere forteller oss at de heller aldri har opplevd maken. Det er stort å oppleve for et forlag at en så vakker, klok og gripende fortelling til de grader går rett hjem hos leserne, sier Kagges forlagssjef Jorunn Sandsmark.

Revet ut av butikk

– Det oppleves helt fantastisk. Det er morsomt på flere måter. Det er gøy at folk vil ha bøker og at bøkene blir revet ut av butikk på denne måten. Det er også veldig gøy at den i tillegg er til barn, forteller Anette Mello Stenhaug, som er butikksjef i en av Norges største og viktigste bokhandler: Norli Universitetsgata i Oslo.

NY JULEKLASSIKER: Fra Snøsøsteren (ill: Lisa Aisato)

– Vi har laget en stor utstilling i vinduet med boka. En dag da det var lite av boka hos andre bokhandlere, opplevde vi folk som kom løpende over gata og heiv seg inn i butikken for å få tak i den. Den kommer jo til å selge mye videre utover i november og desember, og vi har veldig mange nettbestillinger på den også. Det er veldig gøy å oppleve en så stor etterspørsel. Boken er fantastisk og fortjener det i aller høyeste grad.

Har dere opplevd maken?

– Det eneste jeg kan huske var da Harry Potter begynte å ta av, rundt 2007. Da den andre boken kom ut var det kø utenfor butikken og folk kastet seg under gitteret om morgenen, forteller Mello Stenhaug, og legger til: – Suksessen til Snøsøsteren kan ikke helt sammenliknes med Hel ved, for det var en bok ingen kunne forutsett at skulle selge så mye. Jeg er ikke overrasket over at Snøsøsteren selger godt, etter som både forfatteren og illustratøren er både kjente og dyktige.

Suksess i vest og i nord

I Norli Strandgaten i Bergen sentrum selger de også store mengder av Snøsøsteren:

– Folk begynte å spørre etter den før den var i hus. Noen bøker er det jo stor etterspørsel etter. Denne har virkelig nådd ut til folk, fastslår Mona Moldal.

– Hvem kjøper den?

– Alle kjøper den. Ingen grenser. Både voksne og barn, forteller Mona Moldal.

Også i nordover i landet går det så det griner:

– Boken er absolutt bestselger her også. Nå venter vi spent på en ny ladning av boken, sier Martin Antonsen på Bokhuset Libris i Tromsø. Han er imponert over hvor stor suksessen ser ut til å bli:

– Det er et helt rått opplagstall, særlig med tanke på at vi bare er kommet til november.

MED EVENTYRLIG SUKSESS: Lisa Aisato og Maja Lunde.

– Må ikke bli totaldominerende

Og hvordan er stemningen i de andre forlagene? Er det storsinn og glede eller misunnelse og bitterhet? Tja, hvis det er det sistnevnte, skjuler man det godt. Omkvedet er at man unner Maja Lunde og Lisa Aisato suksessen og at det er viktig med storselgere som «innpiskere» til bokhandelen. Samtidig er enkelte opptatt av suksessen ikke blir for stor:

– Det er ikke bra hvis boken blir totalt dominerende i bokhøsten, slik at «vinneren tar alt» og nærmest stjeler alt fokus og salg fra andre utgivelser – særlig innenfor barne- og ungdomssjangeren, sier en forlegger til BOK365.

Blir radioteater

Snøsøsteren forteller om Julian, som skal fylle 11 år på julaften. Men i år er ingenting som det skal. Familien bærer på en stor sorg etter at storesøsteren Juni døde, og Julian tenker at jula rett og slett er avlyst. Så møter Julian den livsglade juleelskeren Hedvig, og han begynner å tro at det kan bli jul likevel. Men det er noe mystisk med huset Hedvig bor i – og hvem er den underlige gamle mannen som stadig dukker opp?

Snøsøsteren fikk terningkast 6 i både VG og Dagbladet. Dagbladets Fredrik Wandrup kalte boka et «litterært mirakel» og slo fast at «norsk litteratur har fått en ny juleklassiker».

Boka er så langt solgt til 17 land, og lanseres denne måneden i Tyskland og Danmark. Samtidig blir Snøsøsteren radioteater på NRK, med Jonas Strand Gravli og Kjersti Dalseide i hovedrollene som Julian og Hedvig. Serien blir på ni episoder, og får premiere på NRK P1, P2 og Super denne julen.

 

(Hovedmotiv: ALL GRUNN TIL Å SMILE: Kagges forlagssjef Jorunn Sandsmark)