Språkpriser til store og små

Linn Skåber og Simon Stranger fikk Riksmålsforbundets litteraturpriser - og selskap av en svært ung prisvinner.

Prisvinnerne Linn Skåber og Simon Stranger fikk selskap av en svært ung prisvinner under overrekkelsen av Riksmålsforbundets litteraturpriser i Sandefjord i helgen. Matheo Emilian Kjøniksen (8) er antagelig Norges yngste forfatter og mottok Riksmålsforbundets inspirasjonspris.

«Gripende og viktig»

Som tidligere omtalt her på BOK365 ble Linn Skåber hedret med Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris for både språk og innhold i boken Til ungdommen hvor hun lar ungdommene selv komme til orde. – Det er som om boken sier: «Hei – du som er ung. Du er ikke alene om å synes livet er vanskelig å navigere.» Dette gjør Til ungdommen til gripende og viktig lesning, sa forfatter Heidi Sævareid på vegne av juryen.

«Utvider leserens horisont»

Simon Stranger fikk litteraturprisen for Leksikon om lys og mørke, en dokumentarisk roman om hans jødiske svigerfamilie. Etter krigen flyttet de inn i huset som hadde vært tilholdssted for den forhatte Rinnan-banden.  – Stranger hvelver en himmel over sine personer, utvider leserens horisont både når det gjelder historie og psykologi – og han skriver godt! sa juryleder Per Qvale.

Både Skåber og Stranger fortalte under prisoverrekkelsen at de hadde fått skrivemaskin i oppveksten, og de oppdaget tidlig gleden ved å skrive og hvordan ordene åpnet for en ny verden.

Til inspirasjon

Den tredje prisvinneren, Matheo Emilian Kjøniksen fra Jeløya, har imidlertid ikke villet vente på å bli forfatter til han er voksen. Åtteåringen har allerede utgitt to bøker, Tulleland 1 og 2, og ble tildelt Riksmålsforbundets inspirasjonspris.

TIDENES YNGSTE?: Den åtte år gamle forfatteren Matheo Emilian Kjøniksen fikk overrakt en egen inspirasjonspris av Riksmålsforbundets formann Trond Vernegg. (Foto: Stig Michaelsen)

– Da vi oppdaget denne meget unge forfatteren, besluttet vi å gi ham en påskjønnelse til inspirasjon. Vi vil gjerne at Matheo og andre barn skriver, sa Riksmålsforbundets formann Trond Vernegg under prisoverrekkelsen, som var en del av Litteraturuka i Vestfold. Alle tre prisvinnerne fikk hvert sitt litografi av Håkon Bleken.

 

Hovedbildet: Riksmålsforbundet hedret Linn Skåber og Simon Stranger med litteraturpriser, mens Matheo Emilian Kjøniksen (8) fikk en egen inspirasjonspris. Alle tre fikk et litografi av Håkon Bleken. (Foto: Stig Michaelsen)