Gunnars stjernelag tar form

Festspilldikter Staalesen henter gjester fra øverste hylle.

Festspilldikter Gunnar Staalesen har invitert et kriminelt stjernelag til De Litterære Festspill i Bergen i mai. Maj Sjöwall og Ian Rankin er blant gjestene.

 

Programmet for De Litterære Festspill begynner å ta form. Gunnar Staalesen har invitert noen av de forfatterne han selv regner som de fremste i moderne kriminallitteratur. Foreløpig er tre navn klare. Maj Sjöwall representerer sammen sin mann Per Wahlöö et vannskille i kriminallitteraturen. Ian Rankin er en av de internasjonalt bestselgende og betydeligste krimforfatterne. Karin Fossum, Gunnar Staalesens personlige favoritt blant norske kolleger, kommer også.

 

Les også: Her er Festspilldikteren

 

Halvparten av Sjöwall og Wahlöö

Maj Sjöwall skrev sammen med sin avdøde ektemann Per Wahlöö ti kriminalromaner på seksti- og syttitallet, som fremdeles leses og ikke minst filmatiserer. Politietterforsker Martin Beck er kjent for de fleste, fra bøker, filmer og tv-serier. Sjöwall og Wahlöös serie med fellestittelen Roman om en forbrytelse regnes over hele verden som banebrytende, og startet i realiteten det som senere har fått navnet «Nordic Noir».

 

roman_om_ett_brott2
Roman om en forbrytelse. Ti bøker om Martin Beck og kollegene i Stockholm.

 

Karin Fossum

I 1995 kom Evas øye, den første kriminalromanen med den sindige etterforsker Konrad Sejer i hovedrollen, og Karin Fossums gjennombrudd som krimforfatter var et faktum. Flere av romanene hennes er filmatisert både for kino og TV. Fossum er tildelt Rivertonprisen to ganger, fått flere internasjonale priser og fikk for et par år siden også Amalie Skram-prisen for sitt forfatterskap.

 

karin_fossum
Kommer: Karin Fossum

 

Ian Rankin

Ian Rankin er en skotsk forfatter som er særlig kjent for bøkene om politietterforskeren John Rebus. Han har i mange år også vært en meget populær forfatter i Norge. Rankins beskrivelser av Edinburgh er ofte blitt sammenlignet med Staalesens beskrivelser av Bergen, og de har flere ganger opptrådt sammen på internasjonale litteraturfestivaler. Også fortellingen om Rebus er filmatisert for tv og vært vist i Norge.

 

Fotograf: Ross Gilesbie og Tricia Malley Bilde returnert til Grete Huth Scannet av Åse Karin 3. april 01
Kommer: Ian Rankin. Foto: Aschehoug

 

Les også: Chris hyller Gunnar 

 

De Litterære Festspill arrangeres parallelt med Festspillene i Bergen og finner sted 26. – 28. mai 2016.