Grøss og gru for de minste

Ti bøker som får yngre lesere, og lettskremte voksne, i stemning til halloween.

Denne siste uken av oktober er en uke viet til grøss og gru og knask og knep. Når også høstværet melder sin iskalde ankomst, kan dette være en gyllen mulighet til å samles rundt en grøssende spøkelsesfortelling. Her har vi samlet ti ulike spøkelseshistorier for yngre lesere og lettskremte voksne.

 

Garteh P. Jones: De dødes byrå (Mangschou)

Sam Toop har en spesiell evne; Han kan se og snakke med spøkelser. Dette passer godt når han jobber for et begravelsesbyrå. Men når en demonhund herjer i London, og gjenferd forsvinner på mystisk vis blir Toop kontaktet av Lapsewood, som jobber for Byrået i de dødes rike. Kan de to  sammen redde gjenferdene?

 

Harriet Muncaster: Isadora Måneblomst drar på skoletur (Vigmostad & Bjørke)

Isadora Måneblomst er halvt alv og halvt vampyr. Når klassen skal på skoletur til et skummelt, gammelt slott er klassekameratene hennes redde. Hva hvis de ser et spøkelse? Isadora må vise vennene sine at noen ganger er ting som virker skumle i begynnelsen, egentlig ikke skumle i det hele tatt!

 

Johan Rundberg: Gjenferdets stemme (Mangschou)

Sebastian blir motvillig med moren på filminnspilling på et gammelt hotell, men ting tar en uventet vending når filmteamet hører underlige lyder om nettene, og strømbrudd og forvrengte filmklipp skremmer alle. Dessuten får de ikke lov å snakke om hotellets historie. Sammen med Manda, som spiller datteren i filmen, og Max, sønnen til filmens superstjerne Ralph Becker, begynner Sebastian å grave i mysteriet.

 

 

Tom Egeland: Den store spøkelsesboka (Aschehoug)

Tom Egeland har samlet alt du trenger å vite om spøkelser, grøss og gru. I tillegg til et utfyllende leksikon og oversikter over farlige fenomener, har Egeland skrevet tretten splitter nye spøkelsesfortellinger. Boken er illustrert av Marius Renberg.

 


Katerina Janouch: Ingrid og Ivar på spøkelsesjakt (Cappelen Damm)

Spøkelsesfortelling for de yngste. Ivar og Ingrid sitter i sengen og leser spøkelsesbøker. Men hva hvis det finnes spøkelser på loftet? Ivar og Ingrid bestemmer seg for at det er best å sjekke. En snill og helt ufarlig spøkelsesbok for de aller minste.

 

Jørn Lier Horst: Operasjon spøkelse (Gyldendal)

Tiril og Oliver, og hunden Åtto, påtar seg en skremmende sak. En jente med hvitt ansikt og sorte øyne viser seg i vinduet på det gamle jaktslottet på Storberget, hvor det alltid har gått rykter om at det spøker. Kan det være «Den grå piken», en tjenestejente som for lenge siden ble holdt fanget i slottets kjeller?

 

Chris Mould: Spøkelser (Tango)

Denne boken inneholder ti klassiske spøkelseshistorier. Noen av dem er gjendiktet fra kjente spøkelsesforfattere som Edgar Allan Poe og Charles Dickens, mens andre er helt nye.

 

 


Ragnfrid Trohaug: Det spøker! (Samlaget)

Henrik er på besøk hos Jon, når de plutselig hører en lyd. Jon påstår det ikke finnes spøkelser, mens Henrik sier at det ikke finnes spøkelser før man møter ett. Boken er en del av Samlaget Leseland, for barn som lærer å lese.

 

 

Hilde Hagerup: Spøkelsene på Frostøy. Bak dødsfjellet (Aschehoug)

Jens får vite at moren hans er et spøkelse, og at bestemoren faktisk er spøkelsesdronningen på Frostøy. Nå må Jens finne ut om hun er god eller ond. Dette er første bok i serien om Jens og spøkelsene på Frostøy.

 

 

Neil Gaiman: Kirkegårdsboken (Schibsted)

Nobody Owens er en helt vanlig gutt – bortsett fra at han bor på en kirkegård, hvor han blir oppdratt og utdannet av spøkelser. Men i verden utenfor kirkegården lurer den virkelige faren. Mannen som drepte familien hans leter fremdeles etter han.

 

 

 

(Hovedfoto: Utsnitt fra Operasjon spøkelse, Gyldendal, 2016, illustrert av Hans Jørgen Sandnes)