Noe omkalfatrende og voldsomt

Hun blir gravid med en mann hun nettopp har møtt. Han har en rygg som kan tåle mye. Men barnet der inne forskyver alt. I Mikkel Bugges nye roman skal vi tett på en fødsel og hva den kan gjøre med et par.

Forfatter: Mikkel Bugge, 40 år.

Aktuell med: Du er ny, Forlaget Oktober

Du er ny handler om en ung frisør som blir gravid og ikke vet hvordan hun skal takle barnet som kommer. Det er en roman om å håndtere en av livets største omveltninger som man aldri kan forberede seg helt på.

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Jeg ville beskrive noe omkalfatrende og voldsomt på en var og nær måte. For meg handler skriving om å finne en stemme jeg tror på og som jeg vil utforske.

Tre favoritter:

Annie Baker: The Vermont plays. Få samtidsforfattere greier å skildre de ørsmå bevegelsene, pausene og særtrekkene som gjør oss menneskelige bedre enn denne dramatikeren.

John Cheever: Collected stories. Novellene til Cheever veksler mellom å være helt realistiske og helt ekstraordinære. Alltid språklig presise, alltid triste og morsomme.

Maria Parr: Tonje Glimmerdal. En sann, rørende glede for barn i alle aldre.

Uslipt diamant: 

James Bloodworth: Hired. Forfatteren, som også er journalist, har testa ut en rekke jobber i den moderne gig-økonomien der alle slipper skikkelige arbeidsforhold. Dersom man har mista troen på LO, anbefaler jeg på det varmeste denne boka fra et engelsk arbeidsliv uten rettigheter. Jeg leste den mens jeg kjørte rundt i en del av de forfalne byene Bloodworth beskriver. Det er lenge siden sist jeg higa mer etter et robust tre-parts samarbeid enn da jeg slukka lyset på et snuskete Bed and Breakfast i falleferdige Great Yarmouth etter å ha lest kapittelet om hvor nedrig det går an å behandle folk på et Amazon-lager.

Sist leste bok:

Jan Grues Et liv som likner deres. Høye fortauskanter, trapper uten rampe og pittoreske tårnrom ser annerledes ut etter å ha lest Grues sterke personlige berettelse om livet med en muskelsykdom. I tillegg til sterk og stringent prosa, gir han oss innblikk i erfaringer som ligger langt fra og samtidig svært nært mange av oss. Jeg håper og tror denne boka vil ha noe av effekten som Olaug Nilssens Tung tids tale har hatt. Ved å sette ord på noe som oftest bare omtales i tørre bygningsforskrifter eller langdryge rapporter, gir han oss muligheten til å se verden fra hans unike ståsted.

Hvordan jobber du?

Jeg skriver fra morgen til lunsj på et straight, sterilt kontor omringet av et stadig ekspanderende, skybasert regnskapsforetak. Jeg begynner oftest med en situasjon eller et bilde og skriver meg fram dit fortellinga tar meg.

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

En huleboende vestlending, en svensk sørlending eller en av årets debutanter.

Hvis du var kulturminister for en dag?

Ville jeg satt i gang så mange utredninger som overhodet mulig og på den måten sikret at min makt varte evig. Blant annet ville jeg utredet hvordan en oppdragsgiveravgift kunne fungert for løsarbeiderne i kulturlivet, hvordan vi kan utvikle bedre sykelønnsordninger for kunstnere og hvordan vi kan sikre at de store kulturinstitusjonene våre faktisk bidrar med reell nyskapning og nyproduksjon.

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Verken fest eller kolera, mer som en arbeidsplass der sjefen har gått litt vel langt i å prøve å gjøre det gøy for de ansatte.

Fjellklatring med Jo Nesbø eller lang lunsj med Linn Ullmann i Central Park?

Moltebærplukking i Finnmark med Laila Stien …

 

(Foto: Baard Henriksen)