God Morgen, Tanum Karl Johan!

Hos Tanum på Karl Johan er det en varm og god morgen.

I Oslos travleste gate ligger Tanum-kjedens flaggskip, som også er enhver bokelskers drøm. Ikke bare har de bøker opp til taket, men de har også noe for enhver smak. De har selvsagt alle bestselgerne lett tilgjengelig, men holder seg også oppdatert i andre sjangerne som sci-fi, livssynslitteratur og engelsk litteratur. Denne butikken er en oase for mange av Oslos bokormer.

 

 

Selv om oslofolk ikke er kjent for å være spesielt hyggelige, er det helt motsatt inne på Tanum Karl Johan, hvor betjeningen er særdeles behjelpelige og vennlige. De bestiller gjerne bøker de ikke har i hylla, og øser av sin kunnskap i jakten på å finne boken som passer til din smak. Men selv om deres kunnskap strekker langt, legger de ikke skjul på at de gjerne skulle hatt flere lærde bak kassen, helst en fra Hamsuns univers – om ikke Hamsun selv.

 

 

Navn:  Trond Christian Madsen

Jobber hos: Tanum Karl Johan og Litteraturhuset, i 3-4 år.

 

Tanum karl johan

 

Er det en god morgen?

Siden det er så varmt ute har det vært en svært rolig og stille morgen.

 

Hvilken er den siste boka du solgte?

Anita Krohn Traaseth: Godt nok for de svina

 

Tre egne favoritter akkurat nå:

Michel Houellebecq: Underkastelse. Den er ikke utkommet i butikk enda, men jeg har vært så heldig å få tak i et leseeksemplar. Det er den gode gamle Houellebecq og en god politisk satire. Men hovedpersonen i denne boka, en akademiker, skiller seg kanskje fra andre av Houellebecqs utgivelser ved at han ikke er så surmaget.

Roberto Bolaño: 2666. Dette er rett og slett en fantastisk god bok, med et særdeles levende språk. Grunnen til at jeg liker den så godt er fordi det er en bok man kan fortape seg i og være lenge i.

Rune Christiansen: Ensomheten i Lydia Ernemans liv. Dette er en bok jeg anbefaler til alle mine kunder for tiden. Boken har et veldig vakkert språk, og Christiansen fremstiller hele historien på en veldig vakker måte. Det er en nøktern fremstilling, som får Lydia Ernemans liv til å fremstå som tilsynelatende udramatisk.

 

Hvilket spørsmål får du oftest fra kundene i disse dager?

Jeg får mest spørsmål om anbefalinger til sommerlektyre. De aller fleste er åpne for anbefalinger i disse tider, og alle er ute etter gode leseropplevelser de kan nyte i sommerferien.

 

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

Det er ikke én bok som har gjort et spesielt inntrykk på meg, men flere forskjellige som har etterlatt et lite merke. Men jeg må ærlig innrømme at jeg ikke har lest en bok som har gitt men en sjelsettende opplevelse, og det tviler jeg på at jeg noen gang kommer til å oppleve. Men av bøker jeg liker godt og som gjorde inntrykk kan jeg jo trekke frem de tre jeg nevnte over.

 

Hva er det rareste spørsmålet du har fått fra en kunde?

«Selger dere bøker her?»

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt med deg bak disken?

En som er god på bøker, som kanskje kunne hjulpet meg med kundene hadde vært deilig. Eller kanskje helst en av Hamsuns karakterer som kunne livet litt opp her.

 

Hvis du kunne invitere en hvilken som helst forfatter til å signere i bokhandelen din – hvem ville det ha vært?

Uten tvil Knut Hamsun! Jeg hadde personlig syns det hadde vært stas, og det hadde selvsagt trukket store folkemengder til butikken.