Fullførte sin døde fars bok

Kristian lovet sin far å fullføre livsverket. Nå foreligger boken "Atlantis Atlantis".

Harald Giil hadde ett stort ønske på dødsleiet: Å få publisert romanen han hadde jobbet med i over 10 år. Da han døde i 2009, gikk sønnen Kristian i gang med oppfylle farens siste ønske. Nå foreligger romanen Atlantis Atlantis, men Kristian har holdt prosjektet hemmelig helt til han nå endelig kan holde boken i hendene. 

 

unnamed (1)– Jeg tror far ville vært fornøyd, sier Kristian Giil til BOK365. – Strålende fornøyd, faktisk. Det var dette han ville. At jeg skulle fullføre verket hans.

Kristian Giil var midt i trettiårene da faren døde, 69 år gammel. De siste ukene jobbet de to sammen med prosjektet, og Kristian lovet faren å fullføre romanen, som var nesten ferdig da han døde. Problemet var at verken Kristian eller Harald Giil hadde noe nettverk i bransjen, og Kristian visste ikke helt hva han skulle gjøre.

 

I tenkeboksen først

– De første to årene brukte jeg til å tenke. Så fikk jeg kontakt med et forlag, og det viste seg at de var begeistret for den nesten ferdige boken. Siden har jeg jobbet med den sammen med redaktøren.

– Hvordan klarte du å holde det hemmelig?  

– Det var ikke så lett alltid. Min mor og søster visste at jeg hadde lovet min far dette, men da intet skjedde trodde de nok at jeg ikke fikk det til. De spurte i hvert fall ikke, sier Kristian Giil, som til daglig driver et lite datafirma i Bergen.

 

Atlantis

Handlingen i Atlantis Atlantis er lagt til  Athen på 200-tallet f. Kr.. Byen fungerte da som et kommersielt møtepunkt for handel og for nye ideer. Vi møter hovedpersonen Arit –en ung, gresk sjømann med stor fascinasjon for den nye teknologien i Alexandria og hva den kan bety for økt sjøsikkerhet. Den 25 år gamle sjømannen hevder at teknikk er viktigere enn filosofi, og drømmer om å løse gåten om lengdegrader, og problemene ved sjørøveri.

unnamed
Forfatterpar: Kristian og Harald Giil. Foto: Privat

Arit blir sendt vestover i Middelhavet av Eratosthenes for å kartlegge, men vil i virkeligheten seile ut i Atlanterhavet. Målet er i praksis å etterprøve  den vitenskapelige teorien om at jordens omkrets er 252 000 stadier. Samtidig går det rykter om at fønikerne har funnet et land i vest. Kan det være det myteomspunne Atlantis?

 

Gammel sjømann

«Atlantis Atlantis er en eventyrlig roman som manøvrerer seg gjennom antikk historie og greske myter; den gir et rikt innblikk i det gresk-hellenistiske verdensbildet, som preges av filosofi, kunst, navigasjon og skipsfart», skriver forlaget Bokvennen om boken.

– Min far sjømann og seilte over hele verden fra han var 15. Samtidig var han en lesehest og ganske filosofisk anlgt. Han pleide å si at han var en filosof blant sjømenn og en sjømann blant filosofer, smiler Kristian, som er svært spent på mottagelsen av boken han fullførte etter farens død.