Frasier seg litteraturpris

Etter anklager om seksuell trakassering fra en rekke kvinner, frasier Sherman Alexie seg større amerikansk litteraturpris.

For bare en måned siden ble Sherman Alexie utropt som vinner av American Library Associations (ALA) Andrew Carnegie Medal for Excellence in Nonfiction 2018, for boken You Don’t Have to Say You Love Me: A Memoir.

Takker nei

Deretter har fokus vært rettet mot anklager om utilbørlig seksuell oppførsel. Først med anonyme kommentarer til en artikkel på School Library Journals webside allerede tidlig i januar – altså før tildelingen – uten at ALA var oppmerksomme på dette. Senere dukket det opp anklager mot Alexie fra en rekke kvinner. Disse har fått bred oppmerksomhet i amerikanske medier.

Nå er det klart at Sherman Alexie takker nei til prisen. Hvorvidt dette er en selvstendig beslutning, eller har skjedd i dialog med ALA, er uklart, melder det amerikanske bransjenettstedet Publishers Weekly.

«Vi respekterer hans beslutning og vil ikke dele ut Carnegie nonfiction medal i 2018», heter det i en uttalelse fra ALA.

«Har tatt noen gale avgjørelser»

Carnegie-utmerkelsen blir gjerne utdelt under en mottakelsen på ALAs årskonferanse hver sommer, i år i New Orleans i slutten av juni. Utmerkelsen henger høyt og mottagelsen er blitt viden kjent for sine briljante taler. Årets fiction-vinner er Jennifer Egan, for sin roman Manhattan Beach.

Alexies forlag, Hachette Book Group, melder nå at de utsetter paperback-utgaven av boken etter initiativ fra forfatteren selv. Forlaget understreker, ifølge Publishers Weekly, at de kommer til å ha resten av Alexies bøker i salg.

I en uttalelse 28. februar ba Sherman Alexie om unnskyldning for sine handlinger, samtidig som han benektet enkelte av anklagene. «Jeg har tatt noen gale avgjørelser og jeg jobber hardt med å bli et bedre menneske som gjør bedre valg.»

 

Bildet: Sherman Alexie foredrar for bibliotekarer på en ALA-konferanse i 2012. (Foto: American Library Association)