Fransk skryt til «Le Zoo de Mengele»

Agent Trude Kolaas og forfatteren på bokmesse i Paris. Foto: Privat

Gert Nygårdshaugs klassiker kom ut på fransk i sommer og får skryt i i flere aviser.

Gert Nygårdshaugs Mengele Zoo, som ble gitt ut i Frankrike tidligere i sommer, høster strålende kritikk i storavisen Le Monde. Forfatteren fra Tynset får en hel side i papiravisen, og sammenlignes med nobelprisvinnerne Knut Hamsun og Sigrid Undset.

 

Mengele Zoo ble i 2007 kåret til den beste norske boken noensinne, og det er her den franske avisen trekker frem Hamsun og Undset som en målestokk for Nygårdshaugs popularitet i hjemlandet. I et land med fem millioner innbyggere har boken solgt i 150 000 eksemplarer, skriver Le Monde for å sette bokens popularitet i perspektiv. Og forfatteren selv er naturligvis fornøyd med den franske responsen.

– Det er ubegripelig stort for en enkel sjel fra landet. En karamell som skal suges på lenge, sier Gert Nygårdshaug til BOK365. Han forteller også at en mengde franske bokbloggere har rost utgivelsen og det er over 20 000 treff på Le Zoo de Mengele på Google.

 

Flere bøker på vei

geetambassade
Boksignering på ambassaden i Paris.

Boken kom ut i Frankrike i juni, og de to andre bøkene i Mino-trilogien skal også ut på fransk etter hvert. Og det er flere enn Le Monde, som har rost den første:

– Fransk radio hadde også en kanonanmeldelse og fransk-sveitsiske Le Temps avsluttet sin anmeldelse med «Ærlig, generøs og vakker». Kan vel knapt bli bedre, sier Nygårdshaug.

Boken er jo også kåret til Norges beste bok noensinne. Er Mengeles Zoo din favorittbok også?

– Slike kåringer må tas med en diger klype salt, men det har jo betydd en god del for meg. Mengele Zoo er nok ikke min favorittbok, da er jeg mer fornøyd med oppfølgeren, Himmelblomsttreet. Men for meg rager Prost Gotvins geometri høyest av de romanene jeg har skrevet.

På nyåret gis bind to i Mino-trilogien ut på fransk, og gourmeten Gert Nygårdshaug gleder seg til nye promo-turer til «østersen og champagnens Mekka». Men allerede neste uke kommer hans nye roman, Nøkkelmakeren, ut på norsk. Det er Nygårdshaugs første bok på Juritzen forlag.  

Her kan du lese anmeldelsen på fransk.

Les også: https://bok365.no/artikkel/le-zoo-de-mengele/