Fotnoter og gule lapper

- Jeg liker gule lapper. Jeg har et mentalt arkiv med forskjellige løse ideer til historier, forteller ukas barnebok-profil Torbjørn Moen.

Torbjørn Moen har tidligere utgitt nærmere tjue bøker, de fleste for ungdom.

Jenta i speilet er hans nyeste tittel – en humoristisk fortelling om fjortenåringen Truls, som en dag våkner opp som en ualminnelig søt jente. Boka er full av fotnoter som er Truls´ digresjoner som leseren vil ta stor glede av. Dialogene er kjappe og fylt med humor, og temaet vil fange både gutter og jenter. Bli bedre kjent med Moen i vår ukentlig spalte.

 

Forfatter: Torbjørn Moen

 

jenta_i_speilet

 

Aktuell med: Jenta i speilet (Omnipax)

Alt om hvordan det er å våkne om morgenen som en ualminnelig søt blondine, når du la deg som en ganske alminnelig og relativt usøt gutt. Og om fotnotenes nødvendighet for den som ikke klarer å holde seg til saken hele tiden.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Hvem er det som ikke har hatt lyst til å finne ut hvordan det er å være en ualminnelig søt blondine? Dessuten var det slik at den forrige boka mi – ”Ting vi gjør for LOVE” – egentlig var veldig trist. Jeg følte behov for å riste det av meg, og skrive noe som først og fremst var morsomt. Og hovedpersonen i Jenta i speilet er morsom – om men noe ufrivillig.

 

Tre barnebok-favoritter:

Olof og Lena Landström: Bø og Bæ i festhumør. Jeg må ty til mine egne ungers favoritter her – Bø og Bæ er et radarpar de elsket og her skal de i bursdag!

Janosch: Dyreliv. Herlig absurde dikt om lort, gyngehester og slaktebilen som kommer.

A. A. Milne: Den store boken om Ole Brumm.

 

Sjekk ut: 

Kari Wæge: Ada splitter naken.

 

Hvordan jobber du?

Jeg liker gule lapper. Jeg har et mentalt arkiv med forskjellige løse ideer til historier, og når tiden er moden for å konkretisere dem, lager jeg en liten work-shop med meg selv der jeg klister gule lapper utover spisestuebordet. Så tar jeg bilde av lappene, skriver det inn i et slags skjelett og lar det ligge i ro noen uker eller måneder mens jeg tenker på historia. Når så anledningen byr seg og jeg har tid setter jeg med ned og skriver (gjerne om sommeren, ute i hagen, med sol og Farris). Og så skriver jeg gjerne gjennom historia 2 – 3 ganger.

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Inger Hagerup: Så rart.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Bæ.

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Bø. Det er jo best når man er to.

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

I og med at jeg er aktuell med Jenta i speilet må jeg jo si humor. Humor og spenning. Og litt romantikk. Og fotnoter.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Jeg velger nok Potter. Mest fordi jeg tror at det å seile over de syv hav med en hyperaktiv jentunge som driver og bærer rundt på en hest hele tiden, kan bli litt vel slitsomt for en mann i min alder.