Fosse nominert til amerikansk pris

Jon Fosse (Foto: Agnete Brun)

Jon Fosse er nominert til den amerikanske kritikerprisen.

– Det er verkeleg ikkje kvardagskost at omsette bøker blir nominerte til den amerikanske kritikarprisen. Det har vore ei sann glede å få oppleve korleis amerikanske lesararar og kritikarar har tatt imot Septologien. I ei tid der stadig fleire bøker ofte blir handsama som «innhald» i ein «merksemdsøkonomi» er det inspirerande og opplysande at verk som Fosses Septologien kan skine opp og minne oss på kva god kunst kan vere, sier forlagssjef i Samlaget, Håkon Kolmannskog.

Tredje og siste bind i Septologien, Eit nytt namn, er nominert til nok en gjev pris; den amerikanske kritikerprisen National Book Critics Circle Award.

Deles ut fredag

Natt til fredag norsk tid blir prisen delt ut, og på nominasjonslisten finner vi altså den norske forfatteren og dramatikeren Jon Fosse. Han er inne i varmen med Eit nytt namn. Septologien VI-VII (2021).

På engelsk har romanen fått tittelen A New Name, og den er oversatt av Damion Searls.

Det er amerikanske kritikere som stemmer fram nominerte til National Book Critic’s Circle Award. I klassen for skjønnlitteratur kan alle bøker, både de som er skrevet på engelsk og oversatte titler, nomineres.

«Det er svært sjelden oversatte har vært kortlistet siden prisen ble etablert i 1975, så her er Fosse i et eksklusivt selskap», skriver forlaget.

Samme roman, avslutningen på storverket «Septologien», sørget også for at Fosse fikk både Bragepris og Kritikerpris, samt at han ble kortlistet til de internasjonale prisene Bookerprisen – og National Book Award.