Tildelt Lytternes romanpris

Leander Djønne får gode anmeldelser for sin debutbok Foto: Baard Henriksen

Fra en bil utenfor Haukeland sykehus fikk Leander Djønne vite at han får Lytternes romanpris for debutboka «Oskespiralen».

– Jeg så ikke den komme, skal jeg være ærlig med deg, var den første kommentaren fra en overrasket forfatter, som aldri har vunnet noen pris før.

Djønne og kjæresten bor i Odda og venter sitt første barn, og termindato var passert. Derfor måtte han delta i finalen fra en bil utenfor Haukeland sykehus i Bergen, mens den høygravide var inne til kontroll med sønnen i magen sin.

Mens programleder, jury, publikum og de to andre finalistene var samlet til sending i Store studio på Marienlyst, deltok Djønne på mobilen med utsikt fra takparkeringen.

Kaller boken «psykotisk psykedelia»

Djønne debuterte som romanforfatter i fjor, og arbeider ellers som lærer, bildekunstner og gårdbruker. I finalen møtte han en annen forfatterdebutant og bildekunstner, Lars Elling, som var nominert for Fyrstene av Finntjern. Den siste finalisten var Trude Marstein (Egne barn).

Alle de seks nominerte forfatterne fikk gode skussmål, men etter å ha diskutert seg gjennom de seks bøkene, stemte folkejuryen fram Djønne som vinner.

Djønne forteller til NRK at han har jobbet med romanen over fire år, og har tenkt at noen lesere kunne skremmes av handlingen:

– Boka åpner kraftig, men jeg håper folk orker lese videre.

Fra bilen sin kommenterte vinneren utsagnet at boka hans minnet om fantasy:

– Det var artig. Selv ser jeg på den som psykotisk psykedelia.