Forvaltningsloven for barn

STØTTER: Håkon Øvreås er glad for tiltaket som gjør at de kinesiske innebarna får hans bok.

– Når barna har lest Blåse, kan de forklare hva ordet inhabil betyr, forteller ukens Barnebokprofil, Håkon Øvreås.

Håkon Øvreås (f. 1974) har tidligere utgitt to diktsamlinger, og to barnebøker. For Brune ble han tildelt Kulturdepartementets Litteraturpris, Trollkrittet, og Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2014. Han ble også nominert til Brageprisen for boken. Denne våren er endelig superheltene tilbake.

 

 

Forfatter: Håkon Øvreås

Aktuell med: Blåse (Gyldendal)

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

– Med bøkene Brune og Svartle hadde to av de tre vennene fått hver sin fortelling, så det hadde vært dårlig gjort mot Åse hvis ikke hun også fikk en egen bok. Og så hadde jeg lyst til å prøve å skrive en barnebok om Forvaltningsloven. Når barna har lest Blåse, kan de forklare hva ordet inhabil betyr.

Tre barnebok-favoritter?

– Bøkene om Dustefjerten av Rune Belsvik. Ikke bare én bok, med mindre man skaffer seg samleutgaven da.

– Pappaen og havet av Tove Jansson. En klassiker som jeg ikke kan la være å framheve hvis jeg får sjansen. Av Janssons fantastiske bøker er nok denne favoritten.

– Alles Familie! – vom Kind der neuen Freundin vom Bruder von Papas früherer Frau und anderen Verwandten, av Alexandra Maxeiner og‎ Anke Kuhl. Tar med en tysk bok jeg liker veldig godt, om alle slags typer familier.

Hvordan jobber du?

– Jeg slår på pc-en, åpner tekstprogrammet og skriver. Det høres banalt ut, men jeg tror alle som skriver kan kjenne seg igjen i hvor vanskelig det faktisk er å sette seg ned foran pc-en og åpne skriveprogrammet.

Favorittillustrasjon fra Blåse?

– Akkurat nå er det en tegning av en mann som får penger helt ned i hodet. Noe av det som er morsomt å jobbe med Øyvind Torseter er at han tar tak i små detaljer og blåser de opp. Et sted i boka snakker de tre vennene i forbifarten om at pengene kan gå til hodet på noen.

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

– Jeg leste mest tegneserier på egenhånd, men av bøkene som ble lest høyt for meg er det Brødrene Løvehjerte jeg husker best.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Hufsa.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– En plagsom prestesønn, en katt, tre superhelter, og en sleip ordfører.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

– Det var enkelt: Poppi

 

(Hovedfoto: Mona Vetrhus)