Forfatterflukt fra V&B

Flere av Vigmostad & Bjørkes mest profilerte krimforfattere forlater skuta, ifølge VG.

– Jeg opplever ikke dette om noen forfatterflukt, sier forlagssjef Elizabeth Sellevold til BOK365.

 

Det er altså snakk om Knut Braa, Lene Lauritsen Kjølner, Gard Sveen (bildet) og Monika Yndestad som er på vei over til andre forlag. Også Anne Holt skal være på vei ut av forlaget.

Flere ansatte har også sluttet den siste tiden, blant annet forlagssjef Tine Kjær, som gikk til Cappelen Damm og redaktør Alexander Opsal som også går til Cappelen Damm, ifølge VG.   

 

Ikke fornøyde

Forfatterne som bytter beite opplyser til avisen at deres avskjed er grunnet misnøye med forlagets oppfølging.

– Jeg vil ikke si så mye, men det ligger vel i kortene her at jeg er misfornøyd. Redaksjonelt har det vært bra, men totalt sett er jeg ikke fornøyd med hvordan VB har forvaltet forfatterskapet mitt, sier Rivertonvinner Gard Sveen.

– Mitt møte med VB ble veldig kort, rett og slett fordi jeg ikke var fornøyd med oppfølgingen. Da boken kom ut, skjedde absolutt ingenting. Den fikk ingen, og da mener jeg ingen, presse. Den ble ikke lansert på noe vis, ikke engang lokalt, og du skal virkelig lete for å finne den noe sted. Jeg forstår jo at ikke hele verden sitter og venter på min bok, men man vil jo gjerne vises litt. For meg var det riktig å avslutte samarbeidet, sier Knut A. Braa, forfatter bak Solefall, til VG.

 

Tar kritikken alvorlig

Forlegger Arno Vigmostad sier altså at han tar kritikken fra forfatterne alvorlig.

Vil finne ut hvorfor: Forlegger Arno Vigmostad

– De bruker nok litt store ord, det er ikke noe jordskjelv dette her, men vi tar det til oss. Det kan være mange grunner til misnøye, og vi skal forsøke å analysere kritikken som kommer frem, sier Arno Vigmostad til BOK365.

Er det manglende satsing på krim til fordel for fagbøker og serielitteraturhos dere som kan være årsaken.

– Det tror jeg ikke. Jeg er jo krimelsker personlig, og vi har vært offensiv på krimsiden de siste årene, med mange talenter i rekkene.

Men kanskje er det begrenset hva markedet tåler av den typen litteratur, sier Arno Vigmostad.

 

– Ingen «flukt»

Elizabeth Sellevold er fersk forlagssjef i V&B og sier at hun ikke opplever dette som noen forfatterflukt.

– Flere av disse sakene ligger også ganske langt tilbake i tid. Det at forfattere flytter på seg er naturlig – også i store forlag, og det er jo noe som bransjen er kjent med.

Jobber hardt med forfatterne: Elizabeth Sellevold

Elizabeth Sellevold begynte som forlagssjef i V&B 7. mars. Hun kom fra stillingen som sjef i Ebok.no i samme konsern.

– Jeg må også si at det ikke er så lett for meg å kommentere det som skjedde før jeg kom til forlaget, men vi har i dag mange, gode og fantastiske krimforfattere i V&B. Som Anne Holt, Samuel Bjørk, Frode Granhus, Roar Ræstad, Jan Boris Stene, Asbjørn Jaklin og Ingebjørg Berg Holm. Dessuten kommer Lene Lauritsen Kjølner med en ny bok hos oss om to uker. Vi jobber hardt med hver og en av våre forfattere og som ny forlagssjef her ser jeg frem til en utrolig sterk bokhøst, sier Elizabeth Sellevold til BOK365.

 

 

Foto Gard Sveen: Charlotte Hveem