Flatøybok til Færøyene

Det tredje bindet av den nordiske sagaskatten Flatøybok er nylig lansert. Nå har praktverket inntatt Færøyene også.

Nylig var deler av Flatøybok-redaksjonen og forlaget Saga Bok på ekskursjon til Færøyene. Der ble verket overrakt landets statsminister under en høytidelig tilstelning.

 

 

Flatøybok-prosjektet ble lansert i 2014, og nå foreligger altså tre bind i praktutgave. Tidligere har forlaget Saga Bok presentert og overrakt Flatøybok til dronning Margrethe av Danmark, til Islands tidligere president Ólafur Ragnar Grímsson, til Islands Allting og flere andre.

Nylig gikk altså turen til Færøyene, der landets statsminister Aksel V. Johannesen fikk overrakt bøkene.

 

flatoy2
Prosjektleder Bård Titlestad overrekker bøkene til statsminister Aksel V. Johannesen

Binder sammen Norden

Per Arne Drangsholt i Saga Bok sier at Flatøybok binder sammen den nordiske regionen på en helt unik måte. – Det er vår felles fortelling om hverandre. Det kan argumenteres for at det knapt finnes andre sagaverk som knytter regionen sammen på en tilsvarende måte, historisk, kulturelt og politisk.

Prosjektleder for Flatøybok, Bård Titlestad, poengterer at dette skal være et nordisk samarbeidsprosjekt. Færøyenes statsministeren ønsket prosjektet velkommen tilbake for oppfølgende samtaler om dette.

Under ferden til øyene i vest ble det også avholdt møter med bl.a. Universitetet i Torshavn.

 

Tilbake neste sommer

flatoy3-436x273Flatøybok-prosjektet skal være til stede under den tradisjonsrike Olsok-feiringen i Torshavn neste sommer. Da skal arbeidet med en engelsk versjon av verket være godt i gang. Etter planen skal de tre første bindene utgis på engelsk i 2018. Det sammenfaller også med Islands 100-års jubileum som selvstendig stat.

Når den norske utgaven av sagaskatten ferdigstilles i 2018 vil prosjektet ha kostet omkring 9 millioner kroner, opplyser forlaget. – Når det er gjort vil vi fokusere på en internasjonal utgave, sier Drangsholt. – Ideen er at nyutgaven skal være en gave til verdens kulturarv.

 

Flatøybok

Flatøybok eller Flateybok (islandsk Flateyjarbók) er et av de viktigste, islandske manuskripter fra middelalderen. Bokens innhold har stor betydning for Norges historie. Den har navnet sitt fra det sted den ble oppbevart i to perioder, på øya Flatey i Breidafjord på Island.

 

flatoybok-e1423223747794
Originalen

 

Flatøybok er sannsynligvis skrevet mellom 1387 og 1394 og er det største av de islandske manuskripter fra middelalderen. Det regnes også som særlig vakkert; det består av 225 fine pergamentblad, nennsomt skrevet og illustrert. Innholdet består hovedsakelig av sagaer om de norske kongene som også finnes i Snorre Sturlasons Heimskringla. Det gjelder spesielt sagaene om Olav Tryggvason, Olav den hellige, Magnus den gode og Harald Hardråde, foruten de kongesagaer som ikke finnes i Heimskringla, som sagaene om Sverre Sigurdsson og Håkon Håkonsson. (Kilde: Wikipedia)

 

Les også: Med sagabok til dronningen

Les også: Sagapris til Titlestad

 

(På hovedbildet ser vi fra venstre: Anders Kvåle Rue (Illustratør, Flatøybok), Ragnhild Jepsen (gjest, domprost, Nidaros bispedømme), Per Arne Drangsholt (Saga Bok), Bård Titlestad (Forlagssjef og prosjektleder, Saga Bok), Stein Førde (gjest, Flatøyboks hovedsponsor), Torgrim Titlestad (hovedredaktør), Hallvard T. Bjørgum (gjest, spelemann), Sigfríður S. Sólsker (historiker, forlaget Nám), Wenche Andreassen (medarrangør og redaksjonsleder for forlaget Nám), Gunvá Magnussen (forlaget Nám), Gerd Elin Stava Sandve (journalist Dagsavisen))