«Er det tankeforbrytelser i Sverige?»

Yahya Hassan (Foto: Morten Holtum)

Yahya Hassan-debatten raser videre: «Utfordringer med integrasjon kan ikke takles med taushet», mener dansk litteraturredaktør.

Den danske litteraturredaktøren Jes Stein Pedersen tar nå til motmæle mot rasisme-anklagene fra den svenske forfatteren og litteraturkritikeren Elise Karlsson, etter hans kronikk om Yahya Hassan i Svenska Dagbladet.

Forspillet til det hele var at Pedersen fikk en invitasjon fra Svenska Dagbladets kultursjef Daniel Sandström. Han ville ha den danske litteraturredaktøren til å fortelle «Svenskans» lesere om hvorfor det hadde blitt så stor oppmerksomhet rundt Yahya Hassans dikt.

 

«Rasistiske hensikter»

Jes Stein Pedersens tekst om fenomenet Yahya Hassan, diktene og årsakene til stormen rundt ham, falt enkelte tungt for brystet: Elise Karlsson, forfatter og litteraturkritiker ved Svenska Dagbladet, anklaget Jes Stein Pedersens tekst for å ha rasistiske hensikter rettet mot muslimer og kritiserte sin kultursjef for i det hele tatt å ha trykket innlegget.

«Det værste, man kan begå i George Orwells skræmmende roman ’1984’, er tankeforbrydelser. Karlsson finder mig åbenbart skyldig i så slem en tankeforbrydelse, at hun må skamme denne danske mand, undertegnede, ud i fuld offentlighed, samtidig med at hun opfordrer til fremover ikke at bruge pladsen på så ekstreme holdninger som mine,» skriver Jes Stein Pedersen i den danske avisen Politiken.

 

«Er bekymret for Sverige»

Jes Stein Pedersen advarer mot å la populister på høyefløyen, fra Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard til Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, få definisjonsretten i innvandringsdebatten. Han mener det må være mulig å praktisere ansvarlig  humanisme og samtidig forholde seg konkret til parallellsamfunn som det Zlatan Ibrahimovic forteller om i sin selvbiografi – hvor han skriver at han inntil han var tyve ikke visste noe om Sverige og det svenske samfunn utenfor bydelen Rosengården i Malmö, hvor han vokste opp.

«Forfatter og kritiker Elise Karlsson kritiserede sin redaktør for, at han overhovedet havde ladet min tekst om baggrunden for Yahya Hassans succes i Danmark blive trykt. Hvad skal man stille op med sådan en beskyldning? Jeg finder det stærkt bekymrende, at en oplyst svensk kvinde spiller racismekortet på så absurd et grundlag.  Personligt kan jeg sagtens klare mosten, men jeg er bekymret for Sverige, som jeg sætter så højt.»

Yahya Hassans bok kommer på norsk denne våren, gjendiktet av Pedro Carmona-Alvarez. Du kan også lese Håvard Rems anmeldelse av boken her.