Lyriske eksplosiver

Yahya Hassan (Foto: Morten Holtum)

Han har snudd det litterære Danmark på hodet og er blitt truet på livet. Alt på grunn av en diktsamling.

Yahya Hassans selvtitulerte diktsamling solgte titusener av eksemplarer i løpet av noen få uker. Slikt blir lagt merke til også utenfor Danmarks grenser. Det er ikke ofte det blir budrunder på lyrikksamlinger, men det ble det denne gang:

– Vi er veldig glade for å få en bok som dette på vårlisten vår, sier forlagsdirektør Elisabeth Steen i Cappelen Damm. Hun vil ikke røpe noen detaljer rundt budrunder, antall budgivere eller beløp.

Den norske utgaven er ventet i løpet av våren, gjendiktet av Pedro Carmona-Alvarez.

 

Brakdebut

Yahya Hassan var bare 18 år gammel da han brakdebuterte i fjor. Han er født i Århus og har palestinsk bakgrunn. Hans foreldre er flyktninger fra Baalbek i Libanon, og han vokste opp i det belastet strøket Trillegården i Århus V, der barndommen var preget av vold, dop og institusjonsopphold.

Allerede før diktsamlingen kom ut var han i søkelyset på grunn av flere medieopptredener der han kritiserte innvandrerforeldre og deres måte å oppdra barn på.

Hans selvbiografiske dikt forteller rått og utilslørt om en far som slår barna sine, om kriminalitet og religiøst hykleri, og et stort sinne mot en foreldregenerasjon som ikke har latt seg integrere i sitt nye hjemland.

For Hassan selv var skrivingen en vei ut av kriminell løpebane. Han var 13 år gammel da han først kom i kontakt med politiet.

 

Truet på livet

Hans observasjoner og refleksjoner rundt foreldregenerasjonen av innvandrere og hans egen generasjon av innvandreres barn har provosert mange muslimer i Danmark. Også i nabolandet Sverige har bølgene gått høyt.

Yahya Hassan langer ut mot et konservativt innvandrermiljø man sjelden får i dialog, og i retur har han fått en rekke dødstrusler rettet mot seg.

Den unge poeten ble i november overfalt bakfra og slått ned på Københavns Hovedbanegård.

 

Inspirert av Knausgård

Yahya Hassan har sagt at han er inspirert av flere forfattere, men mest av Karl Ove Knausgård.

– Knausgård viste meg at man kan skrive om sin far, sier han til Kristeligt Dagblad.

Anmelderne har tømt skuffen for de fleste superlativer: «Det er en syngende, ufatteligt ambitiøs poesi og et 18-årigt talent, der fejer alt andet af bordet» skriver Jyllands-Posten.

«Det er en stærk og usædvanligt fuldmoden debutdigtsamling fra en bare 18-årig forfatter, som jeg snart ikke orker at høre mere om, men som jeg hellere end gerne vil høre meget mere til,» skriver Niels Lyngsø på nielslyngsoe.dk.

 

Dikt-rekord

Yahya Hassans diktsamling har solgt og solgt i hjemlandet Danmark. Før jul rundet opplagstallene for debutantens selvtitulerte diktsamling 100 000. Med det passerte han Vita Andersens «uslåelige» debutantrekord fra 1977.  Andersen oppnådde den gang 95 000 med sin diktdebut Tryghedsnarkomaner.

Nå er den nå etablerte forfatteren altså passert av den atten år gamle innvandrersønnen Yahya Hassan fra Århus.