Nye eiere inn i Eldorado

- Sunt å ikke ha forlagseiere, sier Christian Skrede, etter at Bazar-Hagen selger seg ut.

– Det føles godt med litt arbeidsro nå, sier deleier og daglig leder Christian Skrede i Nordens største bokhandel, Eldorado. En gruppe på fire investorer går inn med totalt 20 millioner kroner i de tre selskapene som er knyttet til Eldorado-prosjektet: Read Entertainment, Eldoradogården og Eldorado Eiendom.

 

Eiere utenfor bokbransjen

Skrede kan ikke si hvem disse er, men kan fortelle at det er fire investorer utenfor bokbransjen.

– Det er investorer som driver innenfor eiendom og retail, hvilket passer oss bra. Jeg tror det kan være sunt for  oss å være hundre prosent forlagsnøytrale, sier Christian Skrede, og sikter til at forlegger og eier av Bazar, Øyvind Hagen, nå selger seg ut av prosjektet.

Det har ikke vært noen hemmelighet at Eldorado har slitt med anstrengt økonomi, etter at oppussingen av de 3200 kvadratmeter store lokalene i det gamle kinobygget i Torggata i Oslo ble betydelig dyrere enn forutsatt. Prislappen ble 5,2 mill. kr høyere enn de budsjetterte 40 mill.

 

Mister majoriteten

20 millioner kroner henter man ikke inn i en håndvending. De to gjenværende av dagens eiere, Christian Skrede og Hans Christian Hjelseth, blir betydelig utvannet. Eksakt hvor mye, kan ikke Skrede kommentere. Men han bekrefter at de mister majoriteten i selskapene:

– Vi blir minoritetseiere heretter, ja. Det er ingen dramatikk i det. Vi har jo en aksjonæravtale som regulerer viktige punkter.

Han mener de nye investorene gjør en god handel: – Jeg har tro på at vi skal klare å løfte bokhandelen. Og selv om gården er belånt med 39 mill. kr, er det langt lavere enn hva den er verdt. Vi har en takst på 117 mill, men realistisk verdianslag er nok rundt 80 mill kroner.

 

Skrede

 

Slankekur

Eldorado-bokhandelen har også vært gjennom en slankekur, som også medførte en omstrukturering i staben. Sist uke fikk flere av deltidsmedarbeiderne beskjed om at det ikke lenger var jobb til dem i bokhandelen:

– Vi har gjort en omstrukturering, hvor vi dessverre har måttet si opp noen av våre deltidsmedarbeidere, mens noen av de øvrige har fått utvidet stillingen til fulltid. Det skyldes dels behovet for å kutte kostnader, men også behovet for å betjene forlagene på en bedre måte. Det ble for fragmentert og uforutsigbart med så mange deltidsmedarbeidere i sving. I sum har vi redusert fra elleve til ni årsverk, forteller Skrede, som nå også har overtatt som daglig leder i bokhandelen.

 

ChrSkrede

 – De nye investorene passer oss bra, sier Christian Skrede.

 

– Bør over 25 millioner

– Innen utgangen av 2015 skal vi ha nådd det omsetningsnivået vi ønsker oss, sier Skrede. – Vi bør kunne klare en årsomsetning på 25-30 mill. kroner på sikt. Etter omstruktureringen kan vi flyte ok med 21 mill. i omsetning, men for at det skal begynne å bli morsomt for leverandørene våre, bør vi opp i terrenget 25-30 mill.  Nå gjelder det å gjøre Eldorado kjent ute blant folk. 3 mill. i desember-omsetning kan indikere at vi er på rett vei.