Filmmanus ble bok – og snart film

Da forfatterduoen bak psevdonymet A. J. Kazinski fikk nei til å lage film om gisselforhandler Niels Bentzon, skrev de bok om ham i stedet. Nå skal krimboken "Den siste gode mann" filmatiseres av 20th Century Fox.

Den danske forfatterduoen Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich er i Norge i disse dager for å lansere bok nummer tre i serien om Niels Bentzon, Den gjenfødte morderen.

 

Tidligere har Gyldendal utgitt Den siste gode mann og Søvnen og døden. Begge fikk god mottakelse her til lands.

 

Ville lage film

De to hadde opprinnelig skrevet Den siste gode mann som et filmmanus, men Det Danske Filminstitut vendte tommelen ned for prosjektet. Ved en tilfeldighet kom forfatterne i snakk med Politikens forlag, og dermed var det gjort. Filmmanuset ble gjort om til krimroman – en roman som fikk stor suksess og er solgt til en rekke land. Så populær er serien om Niels Bentzon blitt, at filmrettighetene nå er solgt til det amerikanske filmselskapet 20th Century Fox. En skjebnens ironi at filmmanuset som var for dårlig for Det Danske Filminstitut skulle ende opp som en slik suksess, mener de to forfatterne, som i disse dager legger siste hånd på bok nummer fire om Niels Bentzon. De planlegger også en bok nummer fem, men kan ikke garantere at det deretter blir flere bøker om gisselforhandleren ved København-politiet.

 

Krangler masse

– Hvordan jobber dere når dere er to forfattere som skal skrive et krimmanus sammen?

– Vi har felles kontor, hvor vi møtes hver morgen til samme tid. Vi pleier å starte dagen med å snakke om stort og smått, men etter hvert begynner vi å myldre manusideer. Mange av dem er veldig dårlige, men plutselig dukker det opp en veldig god en. Vi skriver hver våre deler, før vi diskuterer og redigerer, forteller Jacob Weinreich. Samarbeidet mellom de to er nært og godt, men det hindrer ikke at de tidvis krangler som et gammelt ektepar.

– Ja, vi krangler mye. Det var faktisk så ille i en periode at vi måtte gå i samtaleterapi, sier Anders Rønnow Klarlund og ler.

 

Mr. Kazinski

Og det var slik psevdonymet A. J. Kazinski ble til. Terapeuten foreslo nemlig at de kunne kritiserere hverandre gjennom en fiktiv tredjeperson, for at det ikke skulle bli så personlig. Det var da ”litteraturprofessor A. J. Kazinski fra Brooklyn” dukket opp.

– Men han ringer ikke så ofte lenger nå, humrer de to. For det er blitt mindre krangling de siste årene, og de to er skjønt enige om at ingen av dem kunne ha skrevet bøkene om Niels Bentzon alene.

– For det første tror jeg det ville blitt forferdelig ensomt. I tillegg ville det rett og slett blitt veldig komplisert å holde oversikt over det hele. Nei, det blir mye bedre når vi er to, sier Anders Rønnow Klarlund.

 

Research

De to jobber mye med research, og mange av ideene oppstår når de er ute og reiser, møter nye mennesker eller oppsøker annerledes miljøer. I forbindelse med researchen til Den gjenfødte morderen, tilbrakte de blant annet mye tid på et psykiatrisk sykehus.

– Vi har som oftest grunnrisset klart når vi setter i gang med en bok. Vi vet sånn nogenlunde hvor vi skal. Men vi jobber litt friere nå, det er ikke så strengt og detaljert planlagt som da vi skrev den første boken, sier Jacob Weinreich.

 

Ny bokserie

Nå har duoen begynt å jobbe med en ny bokserie, under et nytt psevdonym: Anna Ekberg. Boken Den hemmelige kvinde ble en snakkis på bokmessa i London, og er så langt solgt til 11 land. Her til lands er det Cappelen Damm som har sikret seg rettighetene.

– Dette er en annen type krim, det er en historie som spenner over flere generasjoner, det handler om en gammel forbrytelse og det er selvsagt kjærlighet med i bildet. Ja, vi kan godt kalle det en kjærlighetskrim, sier forfatterduoen. De to er fornøyde med å ha lykkes med sitt felles forfatterskap, men er ikke opptatt verken av salgstall eller anmeldelser. Anders Rønnow Klarlund ønsker ikke å fjerne fokus fra kreativiteten ved å tenke for mye på hva andre synes:

– Nei, jeg leser ikke anmeldelser. Aldri.