Bok om filmlerretets første ikon

I år er det 125 år siden Charlie Chaplin (1889-1977) ble født, og hundre år siden han spilte inn sin første film. Nå får han sin biografi.

Chaplin var filmlerretets aller første ikon og er fremdeles et av de mest gjenkjennelige ansiktene Hollywood har gitt oss. Men hvem var mannen bak den lille barten, regissøren bak kameraet og skuespilleren som ga oss Landstrykeren, Gullfeber, Moderne tider og Diktatoren?

 

CHARLIE CHAPLIN tp Peter Ackroyd

Chaplin-biograf: Peter Ackroyd.

 

Glamour og heksejakt

I Peter Ackroyds biografi rettes søkelyset mot Chaplins liv såvel som hans filmkarriere – fra den beskjedne begynnelsen i music halls til mottakelsen av en æres-Oscar, fra de glamorøse årene da han personifiserte filmmediet til 1940-årenes skandaler, den politiske heksejakten i McCarthy-perioden i 1950-årene og den endelige eksiltilværelsen i Sveits. Ackroyds biografi byr på nye avsløringer om mannen som i sin tid var klodens mest berømte person.

 

Menneskelige svakheter

«I denne beundringsverdig konsise og stemningsmettede biografien fremviser Ackroyd Chaplins mange menneskelige svakheter, men gir oss samtidig et levende bilde av hva som gjorde ham til et geni,» skrev The Telegraph om boken.

Peter Ackroyd (f. 1949) har skrevet biografier om bl.a. Ezra Pound, T.S. Eliot, Charles Dickens og William Shakespeare, samt om byen London og elven Themsen. Ackroyd har mottatt en rekke priser og utmerkelser, og er kommandør av Den britiske imperieorden.