Fikk Nynorsk litteraturpris

Forfatter Eirik Ingebrigtsen er tildelt Nynorsk litteraturpris 2015 for romanen ”Spikrar frå fallande plankar”.

 

”Forfattaren har eit nøkternt og effektivt språk. Historia er fortald utan store fakter, men slik at lesaren ser alt tydeleg  for seg og blir riven med”, heter det i begrunnelsen fra juryen, som har bestått av Ragnar Hovland, Siri Ingvaldsen og Ingrid Werne Nilsen.

Prisen ble delt ut i forbindelse med åpningen av Noregs Mållags landsmøte i Bergen, og består av et diplom og 30 000 kroner.

 

Gir selvtillit

– Dette er sånn man takker og bukker for. Det gir selvtillit og jeg er kjempestolt, uttalte Ingebrigtsen til Bergensavisen i forbindelse med prisutdelingen. Boken er en skildring av det norske overflodssamfunnet sett fra utsiden. Hovedpersonen, Sven, blir med på en reise der han får se Europa fra romfolkets perspektiv. Ifølge juryen er det ikke et vakkert syn. De mener boken går rett inn i debatten om hvordan vi tar imot mennesker som søker asyl i Norge. Handlingen er basert på hendelser i Oslo og Ungarn, der en gruppe av romfolk har vært jaget og utsatt for overgrep. ”Forfattaren beskriv sorga og maktesløysa hos menneske på flukt, og han får fram korleis det er å vere totalt avhengig av andre for å overleve. Samstundes framhevar han at kvart individ har sine ressursar”, skriver juryen i sin begrunnelse.

 

Sultprisen i 2013

Ingebrigtsen debuterte som romanforfatter i 2001 med boken Vesen. I 2013 ble han tildelt Sultprisen for forfatterskapet sitt. I den forbindelse ble det fremhevet hvordan Ingebrigtsen på en fremragende måte skildrer menneskers avhengighet av hverandre, på tvers av generasjoner.  ”Mange forfattere skriver om mennesker i sårbare situasjoner. Men ikke alle mestrer å skildre sårbarhet innenfra.” het det i pristalen den gangen.

Foto hovedbilde: Finn Ståle Felberg