Festival med 44 debutanter

Nå braker det løs igjen: I ettermiddag er det klart for snor-klipping og åpning av den andre Debutantfestivalen.

Debutantfestivalen og Tiger Garté (bildet) har for lengst hakket seg ut av egget og er ikke lenger debutanter.

– I fjor begynte vi forberedelsene et par-tre måneder før festivalstart, da Debutantfestivalen ble stiftet. I år har vi hatt langt mer tid til å planlegge og organisere, og det får vi forhåpentligvis igjen for når festivalenåpner, sier initiativtager og «festival-general» Tiger Garté rett før det braker løs med tidenes andre debutantfestival.

 

Som smurt

– Mye gikk som smurt allerede første året, så i år handler det om å bygge festivalen enda litt større og viktigere, og ta best mulig vare på publikum. Vi så i fjor at Oslo trenger Debutantfestivalen, og at vi greier å fronte norske debutanter på en slik måte at også de får oppmerksomhet rundt utgivelsene sine, fastslår Garté.

Hvilke tilbakemeldinger fikk dere fra fjorårets debutanter?

– Det var i grunnen bare fryd og gammen. Jeg tror det ble en bonus for alle, en mulighet til å nå ut til et publikum de kanskje ellers ikke hadde truffet. Vi fikk i grunnen såpass mye skryt at vi gikk rett i gang med å planlegge den nye festivalen, og i beste dugnadsånd.

 

Skrivekurs med Lahlum

Noen nye påfunn og innfallsvinkler i år?

– I år trykker vi en egen debutantantologi, en samling med utdrag fra årets bokdebutanter i Norge. Denne kjører vi ut til forlag, bokhandlere, kafeer og hoteller i Oslo sentrum. Der kan folk plukke dem med seg gratis, lese tekstene, og forhåpentligvis bli så interesserte at de kjøper opptil flere av bøkene til debutantene, forteller Garté. – I tillegg har vi vår egen litteraturkonkurranse «Forfatter på 60 minutter», hvor et dommerpanel med kjente forfattere kårer beste oppleser på scenen på Kulturhuset. Vinneren får et umiddelbart 60-minutters skrivekurs og middag sammen med Hans Olav Lahlum. Nytt for året er også at vi har fått et eget festivalhotell; Clarion Collection Hotel Folketeateret. Her kan besøkende bo, og samtidig få med seg nye programposter som «Poesi og panelovn» og «Krim og kveldsmat».

 

Ny debutantpris

En ny pris vil se dagens lys under årets festival:

– Vi skal dele ut Debutantprisen. Vi kårer årets bokdebutant, med utgivelse fra og med september 2014 til og med august 2015 (mellom festivalene), som blir stemt frem av de forlagene som deltar i festivalen.

Hvor mange debutanter skal i ilden?

– Over 40! Akkurat nå tror jeg tallet er 44.

Hva gleder du deg mest til selv?

– I fjor var det et øyeblikk under festivalen, hvor alt bare gikk av seg selv og vi var flere som satte oss ned utenfor Kulturhuset og tok oss en kaffe og matbit, og hørte arrangementene gå i bakgrunnen. Flere og flere kom og satte seg ned sammen med oss etter som arrangementene ble avsluttet: Forfattere, arrangører og publikummere. Praten gikk om hvor morsomt alle syntes det var, og at vi burde arrangere neste år også. Dét øyeblikket, i ettermiddagssola, håper jeg kommer i år også!