Debutantprisen til Skaranger

Maria Navarro Skaranger (21) ble mottager av det aller første Debutantegget.

Debutantegget ble denne helgen for første gang tildelt vinneren av Debutantprisen: Maria Navarro Skaranger (21) for Alle utlendinger har lukka gardiner. 41 debutanter deltok på årets Debutantfestival, som ble arrangert for annen gang.

Debutantfestivalen samlet alt fra lyrikere til krimdebutanter. Mange av debutantene ble intervjuet av mer erfarne kolleger – under programposter som bl.a. «Poesi og panelovn», «Krim og kveldsmat» og «Brages bokbad», der brageprisvinnere intervjuet hver sin debutant.

– Oslo trenger Debutantfestivalen! fastslår festivalgeneral Tiger Garté, selv forfatter, medlem i Forfatterforeningen og forlagssjef i Tigerforlaget. – Målet er å fronte norske debutanter på en slik måte at også de får oppmerksomhet rundt utgivelsene sine.

 

– Det føles bra!

Mange debutanter opplever at boken deres forbigås i total stillhet. Ingen omtaler, ingen anmeldelser, ingen forfatterintervjuer. Debutantprisvinneren opplevde det motsatte. Hennes debutroman Alle utlendinger har lukka gardiner ble til og med omtalt med en egen reportasje i NRK Dagsrevyen.

– Å debutere var ikke helt sånn som jeg hadde trodd, sier prisvinner Maria Navarro Skaranger. – Det er så mye som skjer, jeg føler meg i en slags limbo. En venter på at alt skal stoppe, jeg har ikke tatt det helt inn over meg. Men det føles bra!

– Regner du deg selv som en fullverdig forfatter nå?

– Nei. Jeg føler meg veldig som en debutant. Det er merkelappen. Men kanskje jeg skal ta tilbake tittelen forfatter?

 

maria_navarro_skaranger

Maria Navarro Skaranger med Debutantegget. (Foto: Tom Egeland)

 

Her er juryens begrunnelse: 

«I Alle utlendinger har lukka gardiner har Maria Navarro Skaranger begått en roman som umiddelbart skilte seg ut som et originalt stykke skrivekunst. Gjennom romanens sterke tematisering av identitet, som skrives fram i en levende og presis multietnolektisk språkstil, viser Skaranger oss et spesifikt og krystallklart bilde som utvider og forsterker vår forståelse av hva det norske samfunnet er. Alle utlendinger har lukka gardiner bekrefter og ytterligere befester hvilken avgjørende rolle litteraturen spiller i et samfunn, og hvor eksistensielt viktig den er for oss alle.»

Tiger Garté lover å hente frem ferske talenter på en ny Debutantfestival i 2016:

– Det fineste med årets festival er at den så definitivt har bevist at den er levedyktig, og at både rutinerte og nye besøkende har gitt uttrykk for at arrangmentene har fenget dem og at de vil komme tilbake, sier han. – I år fordoblet vi antall deltakere fra tjue til enogførti, og antall programposter økte i samme skala. Nå har vi fått mange tips om nye arrangementer som er ønsket, så neste år blir det både ny og enda større festival!

Debutantegget er støpt i betong av Mona Lisette Stenquist.

 

 

(Fra Forfatterforeningens hjemmeside)