Har ny bok, får egen festival

TIL NOTODDEN: Dag Solstad og hans tyve år gamle roman om T. Singer feires med ny festival.

T. Singer får egen festival, men D. Solstad har ny bok om B. Hansen

Dag Solstad har mer på lager. I dag melder Forlaget Oktober at 78-åringen har ny bok i høst med tittelen Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen.

– Ny roman av Dag Solstad er en stor litterær begivenhet, sier forlagssjef Ingeri Engelstad i pressemeldingen. Det mangler ikke på feiring av Solstad, og 31. august får han en kanskje noe overraskende festivaldag på Notodden:

– Det er babyen min, dette, den første idéen jeg fikk da jeg begynte som biblioteksjef, sier Karen Hagen. Mer om det, men først: Bli med til 1999:

Notodden? Vet ikke hvorfor 

Lokalavisa Telen skriver, ikke uten en viss stolthet:

«Romanen starter med at T. Singer er på vei til byen, for å starte et nytt og anonymt liv som bibliotekar. Dag Solstad sier til Telen at det er tilfeldig at Notodden er valgt som scene for hans nye bok.
– Jeg vet egentlig ikke hvorfor jeg valgte nettopp denne byen, sier han.
– Jeg er fascinert av norske småbyer og dette er en grei måte å avgrense romanens handling.

SOLSTADFESTIVAL: Kristine Helliesen og Karen Hagen i Notodden arrangerer T-Singer-festivalen 31. august. (Foto: Privat)

Solstad, som tidligere har lagt sine historier til Kongsberg og Lillehammer, forteller at han har besøkt Notodden, samlet inntrykk og snust inn stemninger. «

Starter på stasjonen

– Da jeg flyttet til Notodden, leste jeg boka om igjen og tok kontakt med forfatteren Amalie Kasin Lerstang og kona hennes. Nå er det vi tre som jobber med dette og datoen er 31. august, sier Hagen.

– Kommer Dag Solstad med toget?

– Arrangementet er lagt opp etter forløpet i boka når T. Singer ankommer Notodden. Dag Solstad leser opp den første delen på stasjonen og så blir det champagne, som T. Singer jo får av direktøren i romanen. Videre går vi i T. Singers fotspor gjennom byen. Kvelden blir mer tradisjonell. Amalie Kasin Lerstang samtaler med Solstad i et bokbad og vi vil ha kritikerblikk på denne romanen. Og et godt nachspiel, svarer Karen Hagen.

– Leses «T. Singer mye» på Notodden? 

– Det tror jeg ikke. Mange er nok ikke klar over at romanen har handling herfra. Vi må skaffe oss noen flere eksemplarer. Lokalavisa skal også kjøre føljetong med sidene som er om Notodden. Jeg tror folk blir overrasket og stolte.

Håper på smakebit

T. Singer-festivalen samarbeider med Norsk industriarbeidermuseum og andre aktører og Karen Hagen tenker at festivalen kan gjentas om ett eller fem år, men i hvilken form, vet hun ikke.

– Vi håper å få en smakebit på den nye romanen hans også, sier hun.