Drar til Sverige etter nesestyver

HVEM ER MEST ULEST?Bookis vokser, nå også med kåring og konkurranse. Foran fra venstre: Lasse Brurok (gründer), Arne-Morten Willumsen (gründer) og Andrea Isaksen (trainee). Bak: Espen Andersen (trainee). Foto: Privat

Gründerne slikket ikke sårene så altfor lenge etter at Aschehoug fikk stoppet bokpant-ordningen før helgen. Nå ruller de ut i friprismarkedet Sverige.

Bokpant er et begrep du like gjerne kan lære deg. Enkelt forklart er bokpant at du ber budet fra Bookis hente en bok på døren din og du får opp til en hundrelapp tilbake hvis du kjøper en ny bok. Disse nye bøkene kjøper selskapet fra forlagene, og det var dette som fikk Aschehoug til å reagere og stoppe all levering til Bookis – samme dag som Jo Nesbøs Kniv ble lansert. Innvendingen var at en hundrelapp tilbake til kunden overstiger maks-rabatten som er mulig for en ny bok i fastprisperioden.

Bokhandlerforeningen og forleggerforeningen sier seg enige med Aschehoug etter en juridisk vurdering, og Bookis vil føye seg.

Til NRK sier advokat Mathias Lilleengen i advokatfirmaet Bing Hodneland, som har utarbeidet konklusjonen på vegne av Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen:

– Så lenge pantetjenesten er koblet til fastprisbøkene, virker den som en motivator for kundene til å kjøpe boken hos Bookis og ikke hos andre forhandlere.

– Ting kan jo gå fort i forlagsbransjen om de virkelig vil, sier gründer Lasse Brurok lett syrlig.

Må legge om

– Vi legger nå om bokpant-avtalen til også å gjelde bøker utenfor fripris. Vi er jo ikke her for å lage kvalm, så i praksis betyr det at vi utvider bokpant-ordningen og har økt antall titler. Nå trenger man ikke heller ikke å ha kjøpt bøkene hos Bookis for å få pant på dem, vi betaler også pant på bøker kjøpt fra ARK og andre kjeder.

– Litt leit å bli stoppet på denne måten?

– Vi har kommunisert noe som kundene har begynt å skjønne. Så må vi gjøre om. men vi respekterer bokavtalen og annet regelverk, selv om vi ikke alltid er enige i tolkningene, sier Brurok.

Over grensen

– Hva nå?

– Onsdag drar vi til Sverige for å ha møte med distributøren. Det har vært mange møter. Ja, vi ruller jo ut i Sverige i midten av august, sier han.

– Hva er det ved friprismarkedet som lokker?

– Fripris er spennende. Det svenske markedet er like stort som i Norge, selv om de er dobbelt så mange innbyggere, men netthandelen er tre-fire ganger så stor. Der er de kommet lenger enn oss.

– Hva mer skal dere komme med?

– Vi synes bokelskere.no er en god side og det er neppe noen hemmelighet at vi tenker på å lage et community, en side med brukerskapt innhold. Det er innhold som vinner.

Nye investorer inn

– Hva skal Sverige-satsing koste?

– Vi jobber med vekst, og vekst koster. I januar fikk vi blant annet oss med oss investoren Peter Lorange, tidligere rektor på BI, og flere fra hans nettverk av investorer. Pluss noen til. Vi tre gründerne er fortsatt de største aksjonærene.

– Men dere rigger selskapet for salg?

– Når profesjonelle investorer går inn, er det klart at de vil ha avkastning for pengene sine, men vi synes det er altfor tidlig å snakke om sånt. Det er mye spennende som skal skje nå.

–  Travel sommerferie, med andre ord?

–  Jeg ser folk rundt meg har begynt å ta sommerferie, men det blir nok ikke noe særlig på oss i år, sier Lasse Brurok.